támogatás

2020.12.28. 07:00

Tíz családból hat venne fel hitelt lakásfelújításhoz

A családok 60 százaléka élne az új kölcsön lehetőségével.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Megjelent az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett otthonfelújítási hitelről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A 2021. február 1-jén induló otthonfelújítási kölcsön hasonló lesz a csok-hitelhez: az ötéves átlagos ÁKK-hozam 130 százaléka + 3 százalékpontnyi kamatot számíthatnak fel a bankok, de ezt a részt az állam állja, vagyis az ügyfél által fizetett kamat alapesetben három százalék.

Tíz évre

Az állami kamattámogatású hitelt legfeljebb tízéves futam­időre, hatmillió forint összegig lehet felvenni az akár hárommillió forintos állami támogatással zajló felújítások költségeinek megelőlegezésére.

Egy hatmilliós hitelre kilencvenezer forintos induló költséget számíthatnak fel a bankok, emellett ha nem készülünk el egy év alatt a felújítással, vagy túl kevés számlát nyújtunk be (a hitel összegének negyedét kell ennek elérnie), akkor megugrik a hitel kamata (az aktuális helyzet szerint öt százalék fölé), és a már igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ha teljesülnek a feltételek, az otthonfelújítási támogatás folyósítását követően a hitelintézet az otthonfelújítási támogatást négy napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy hitelintézetnél vezetett hitelszámláján írja jóvá, legfeljebb a fennálló otthonfelújítási kölcsöntartozás összegéig.

Módosult a rendelet

Módosult maga az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet is, például ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor az a szülő jogosult a támogatásra, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye.

A támogatás igényelhető a lámpák vagy világítótestek beépítésére vagy cseréjére, valamint használati melegvíz-rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Érdeklődnek

Milyen a fogadtatás? Imre egy megyénkbeli, Miskolchoz közeli nagyközség lakója. Gondolkodik a lakásfelújításon. Szerinte ez az állami támogatású hitel jó lehetőség a lakásfelújítási vissza nem térítendő támogatás kihasználására a családoknak, amelyek nem rendelkeznek készpénzzel, hogy ilyen munkába belevágjanak. Banki hitelt sokan inkább nem vennének igénybe a magasabb kamatozás miatt, de ez a háromszázalékos támogatott hitel már elgondolkodtató. A kérdés az, hogy mennyire emelkednek majd januárban az építőanyagárak, illetve hogy, ha sokan vágnak bele a felújításba rögtön az év elején, akkor milyen lesz az építőipar kapacitása, lehet-e majd mesterembereket találni – fogalmazza meg.

A családok 60 százaléka élne az új otthonfelújítási kölcsön lehetőségével egy felmérés szerint. A kutatást Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke ismertette az M1 aktuális csatornán.

A KINCS elnöke szerint a felújítási kölcsön vissza nem térő lehetőség a családok számára és az életszínvonalukat is jelentősen javíthatja. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonfelújítási támogatásnak és az ahhoz kapcsolódó kölcsönnek gazdaságélénkítő hatása is van.

Közölte: jövőre az otthon­teremtési program további öt elemmel bővül. Például az új építésű lakásvásárlás áfája 27-ről 5 százalékra csökken, a többgenerációs együttélés elősegítésére már tetőtér-beépítésre is felvehető a családi otthonteremtési kedvezmény. A KINCS felmérése szerint a magyarok 90 százaléka egyetért ezekkel az intézkedésekkel – fűzte hozzá Fűrész Tünde.

(A borítóképen: A családok 60 százaléka élne az új otthonfelújítási kölcsön lehetőségével egy felmérés szerint)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában