fertőtlenítő eljárás

2020.12.15. 16:30

Nem veszélytelen az ózonos fertőtlenítés

Nem mindegy, hol és milyen fertőtlenítő eljárást alkalmazunk.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk küldte

Fotó: tb-photo.hu

A koronavírus-járvány idején elterjedté vált az ózonozás mint fertőtlenítő eljárás, amit gyakran összekevernek a légtisztítással. Előbbi azonban nem veszélytelen, megvannak a szigorú szabályai, mivel az ózon mérgező.

Lényeges különbségek

Az ózonos fertőtlenítés alkalomszerű, az eljárás során fontos kiüríteni az adott területet, illetve ki is kell utána szellőztetni. Ózonszintmérő nélkül nehéz eldönteni, hogy mennyi idő múlva használható a helyiség biztonságosan. Ezzel szemben a légtisztítás folyamatosan működtethető, nyugodtan ott tartózkodhatunk az eljárás ideje alatt is, majd a helyiséget szellőztetés nélkül is biztonságosan birtokba vehetjük. Míg a légtisztítás folyamatos védelmet nyújt, a két ózonos eljárás közötti időszakról ez nem mondható el.

– Vannak otthoni és kifejezetten intézményekbe szánt professzionális típusok. Az ózonozást csak alkalmanként javaslom, akkor, ha steril környezet kialakítása a cél, folyamatos védelmet a légtisztító berendezések adnak. Továbbá érdemes megnézni azt is, hogy az egyes készülékek milyen tanúsítványokkal rendelkeznek – tanácsolta Pataki Gábor, az AeraMax légtisztítás-­szakértője.

(A borítóképen: Pataki Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában