Járulék

2020.12.17. 16:00

Kevés az aktív dolgozó nagyszülő, nem jár nekik GYED

Idén január elsejétől igényelhető a nagyszülői GYED, úgy tűnik azonban, megyénkben nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Rengeteg fiatal költözik más településre, és ott alapít családot. Ha a nagyszülők és a szülők nem élnek azonos helységben, a nagyszülői gyedet nem tudják igénybe venni, hiszen egymástól távol vannak, így a gyerekek nappali felügyeletét nem tudják megoldani. Másik fontos kitétel, hogy a nagyszülőnek még nyugdíj előtt kell állnia, vagyis aktív dolgozónak kell lennie. A kitolódó gyerekvállalási kor miatt ugyanakkor a nagyszülők már nagyrészt vagy nyugdíjasok ekkorra, vagy igen közel állnak a nyugdíjazáshoz. Ha megfelel az általános feltételeknek a nagymama vagy nagypapa, akkor több unokájára is kérheti a nagyszülői gyedet, azaz nincs felső határ, a támogatás többszörösen igénybe vehető, kivéve az ikreket. Követelmény, hogy mindkét szülőnek munkaviszonyban kell állnia, ám az igénylő nagyszülő nem végezhet keresőtevékenységet, legfeljebb otthonában dolgozhat. Feltétel az is, hogy a gyermek nem járhat bölcsődébe, otthon kell rá vigyázni.

Kockázatos a nagyszülőnek

Több általunk megkérdezett szülő elmondta, hogy egy kicsi gyerekekre vigyázni nagy erőfeszítést igénylő feladat. Az általában már idős korban lévő nagyszülők nem szívesen vállalják ezt napi szinten. Áldozattal jár azért is, mert a nagyszülő feladja munkáját, és miután felnevelte már saját gyerekeit, nem feltétlenül arra vágyik, hogy a kicsi miatt ismét kötött napirendje legyen. Kockázatot is jelent, ha a dolgozó nagyszülő egy időre feladja munkáját. Mivel a gyed a jövedelemnek csak 70 százaléka, a nagyszülő rosszabbul jár, kevesebb pénzhez jut havonta. Nyugdíjkorhatár előtt néhány évvel, munkáltatói oldalról sem kedvelt megoldás.

Kíváncsiak voltunk, hogy a szakemberek mit tapasztalnak. Egy miskolci körzetben és egy kis borsodi településen dolgozó védőnőt kérdeztünk a nagyszülői GYED-ről. A vélemény egybehangzó volt: a körzetükben nincs és nem is hallottak róla, hogy a kollégák közül bárkinél lenne. Az a jellemző, hogy az édesanya marad otthon, sokszor több kisgyermekkel is egyszerre, hiszen ők sem szeretnének sokáig kiesni a munkából, ezért kis korkülönbséggel születnek a testvérek. A másik szintén tendenciózus eset, – főként kis falvakban – hogy az édesanyának nincs munkája, tehát GYED-re sem jogosult, GYES-en van otthon a család legkisebb tagjaival. Ezért többnyire fel sem merül, hogy a nagyszülő menjen GYED-re. Ami szintén nagyon ritka, de egyre elterjedtebb, hogy az édesapa marad otthon a gyermekkel, ha az édesanya munkája vagy jövedelme fontosabb a család számára. Ha pedig olyan helyzetben vannak a szülők, hogy mindkettőjük jövedelmére nagy szükség van, akkor a legvalószínűbb, hogy a kicsit bölcsődébe adják és mindketten dolgoznak, így a gyermek kétéves koráig még a GYED extrát is igénybe vehetik, vagyis egy harmadik jövedelmet.

Kérdéseinket feltettük írásban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszternek, hogy milyen tapasztalatok vannak a nagyszülői GYED bevezetése óta, van-e országos vagy megyei adat az igénylők számát tekintve. Ezért a témára még később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában