tömegközlekedés

2020.12.09. 11:30

Aláírásgyűjtés a megállóért

Az Miskolc és Ózd közötti vonatokra Sajó­ecsegen és Sajókeresztúron nem lehet majd fel- és leszállni.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Több olvasónk is megkereste az Északot azzal a problémával, hogy a MÁV december 13-tól életbe lépő új menetrendje hátrányosan érinti őket. Sajóecseg és Sajókeresztúr lakói aláírást gyűjtöttek, amit a napokban el is juttatnak a döntéshozókhoz.

Alapvetően a 92-es vonal közlekedése az új menetrendben javul, csökken a menetidő, eddig kétóránként voltak vonatok, most van, amikor gyakrabban. Ahol megáll a vonat, onnan könnyebb és gyorsabb eljutni a célig – tudtuk meg sajóecsegi olvasónktól. Sajóecsegről és Sajókeresztúrról azonban nemcsak Miskolcra vagy Tornanádaska felé utaznak, hanem Sajószentpéterre, Kazincbarcikára is. Megszűnne az a lehetőség is, hogy Sajószentpéterre könnyen, zökkenőmentesen és zsúfoltság nélkül el tudjanak jutni a két település lakói. Pedig sokan használják a vasutat ezen a vonalon, és ha nem lesz, csak kétóránként a tornanádaskai járat, az nagyon megnehezíti majd a mindennapokat – mondta a sajókeresztúri Zsuzsanna, aki sokszor három gyermekével együtt közlekedik. A buszhoz ki kell gyalogolni a 26-os útra. Arról nem is beszélve, hogy többen dolgozni is vonattal járnak, ahogyan a férje is – tette hozzá. Emellett épül egy gyár a közelben, ami pedig újabb munkalehetőségeket teremt a térségnek, és nyilvánvalóan a tömegközlekedési forgalmat is érinti.

Nem takarékos

Tamás, sajóecsegi olvasónk felvázolta, hogy létezik még egy olyan megoldás, hogy plusz tíz kilométert utaznak, és Miskolcon, a Gömöri pályaudvaron szállnak át. Itt viszont lehet, hogy hosszú ideig várakozni kell a csatlakozásra. Állítását egy példával támasztotta alá: Kazincbarcikáról Bódvaszilasra Sajóecsegen átszállva a menetidő jelenleg 1 óra 41 perc. Az új menetrend szerint a Gömörin átszállva jobb esetben 2 óra 27 perc, rosszabb esetben 3 óra 38 perc. Visszafelé jelenleg 1 óra 40 perc, az új menetrend szerint többnyire 3 óra 45 perc. Az út pedig mindössze 59 kilométer.

Sokan még nem is tudnak a változásokról és el sem tudják képzelni, hogyan fognak utazni, ha nem áll a meg a vonat a településükön – mondta Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere. Hozzátette: levelet fogalmaztak meg a MÁV menetrendért felelős vezérigazgató-helyettesének, amelyben kérik, hogy állítsák vissza Sajókeresztúr megállóhelyet a 92-es vonal járatain. A buszjáratok sűrítése sajnos az ő gondjukat nem oldja meg, mert a nagy forgalmú úton kellene gyalog közlekedni időseknek és gyerekeknek is, ami balesetveszélyes és hosszú. Meggondolatlan lépés lenne, ha valóban bevezetné a MÁV a tervezett változtatást – emelte ki a polgármester. A döntés előtt nem egyeztettek az érintettekkel. Habár azt mindenki sejti, hogy a költséghatékonyság volt a cél, azonban azt nem igazán értik, hogy ha áthalad a vonat az megállóhelyen, akkor miért nem áll meg továbbra is.

(A borítóképen: A Volán-pályaudvaron Miskolcon. A sajókeresztúriak és a sajóecsegiek inkább a vonatot választanák)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ahol-vasut-van-ott-nem-lesz-busz-es-ez-forditva-is-ervenyes-5023756/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában