Illegális hulladék

2020.11.08. 14:00

„Tisztítsuk meg az országot!”

Mindenki segítségére számítanak a tervek valóra váltásához.

Pap Gyula

Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés elnöke (b), Tállai András országgyûlési képviselõ (b2), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ (j2) és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelõs államtitkára (j)

Fotó: Vajda János

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium előterjesztése és koordinációja alapján 2020. július 30-án meghirdettek Tisztítsuk meg az országot! projekt elnevezéssel egy országos programot, melynek célja, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületeken fellelhető, illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolását elősegítsék, valamint keletkezését megelőzzék.

A program egyik helyszínén, Mezőcsáton tartott pénteki sajtótájékoztatót Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Tállai András országgyűlési képviselő, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere.

Szemléletformálás

A helyszíni tájékoztatón elhangzott: a projekt négy ütemből tevődik össze, és 2022-ig fog tartani. Az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása a cél.

A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok is részt vesznek. Valamennyi részt vevő szervezet alapvető – de nem kizárólagos – feladata, hogy feltérképezze és dokumentálja az illegálisan elhelyezett hulladék helyét, beazonosítsa az elszállítandó hulladék összetételét és szükség esetén lefolytassa a kapcsolódó hatósági eljárásokat; a központi projekt irányító bizottsága által jóváhagyott előzetes munkaterv és intézkedési terv szerint összegyűjtse a felügyelete alá tartozó területeken az illegálisan elhelyezett hulladékot, gondoskodjon a hulladék elszállításáról, kezeléséről és az azokhoz kapcsolódó díjak megfizetéséről, alakítsa ki a területén a megtisztított területek felügyeletének, ellen­őrzésének rendszerét.

A projekt kapcsán mindenki segítségére számítanak, aki tenni kíván azért, hogy tisztább országban élhessünk. Így például a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát. A bejelentések helyszíneit azonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak majd a hulladék felszámolásáról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az előzetes felmérések alapján igazgatósági viszonylatban 49 helyszínen, mintegy 1.878 köbméter illegális hulladékot mért fel, mely összetétele vegyes (sitt, zöld-, háztartási, veszélyes hulladék). A jövőbeli illegális hulladéklerakás megelőzése céljából több helyszínre vadkamerát és sorompót terveznek telepíteni, valamint egy helyszínt kerítéssel fognak bekeríteni.

A program fontos része a hulladékkezeléssel kapcsolatos szemléletformálás, melynek érdekében számos képzést, tájékoztatót szerveznek.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, Tállai András, Szentkirályi Alexandra és Rácz András a helyszínen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában