Ezen a napon

2020.11.01. 16:30

Ez történt a megyénkben az elmúlt 5 évben november 1-én

Ismét felidézünk néhány hírt az előző évekből. Lássuk, mi történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen a napon.

naptár

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

2019.11.01.

Ma már napjaink része, hogy a reformáció emléknapja mellett október 31-e éjszakáján, mindenszentek előestéjén töklámpást faragunk és halloweenpartikat tartunk. Sokan tiltakoznak ez ellen, mondván, hogy idegen, és a fogyasztói kultúra terméke a jelenség. Ennek a nézetnek az az oka, hogy hozzánk valóban csak a szörny­ruhában tartott bulik és a tökmintás csecsebecsék szivárogtak be, de valójában egy mélyebb, angolszász halálkultusz áll a háttérben, amiről dr. Tóth Arnolddal, a Herman Ottó Múzeum etnográfusával beszélgettünk.

2019.11.01.

Számos alternatív temetkezési módszer lát újabban napvilágot, bár még egyik sem vált divattá.

2019.11.01.

Csütörtök este szóltak a gitárok, az Auróra és az Alvin és a Mókusok koncertezett Miskolcon.

2018.11.01.

Más utakon indul Veréb Tamás

Felmondott a Budapesti Operettszínházban Veréb Tamás, derült ki a napokban. A 24 éves, miskolci származású népszerű énekes-színész – aki a Diósgyőri Gimnázium diákja volt, évekig hatalmas sikereket aratott az operettszínház különféle előadásainak főszerepeiben. Sokan úgy gondolták, hogy felmondásának a színház vezetésében történt változás az oka, de Veréb Tamástól megtudtuk, ennek nincs köze a döntéséhez. Mint elmondta, az igazi ok az, hogy nem számoltak vele az évad további részében.

– Korábban tíz-tizenkét előadásban játszottam, de ezek szinte majdnem mind lekerültek a repertoárról. Egy jelentősebb szerepem maradt csak, az István, a király címszerepe. Mivel novemberre és decemberre nem maradt elő­adásom, társulati tagság híján bevételt sem kaphatok a színházból. Cas­tingokra nem járhattam, sok felkínált lehetőségről csak utólag, a szereposztást követően szereztem tudomást – vázolta a kialakult helyzetet a fiatal zenész-énekes hangsúlyozva: nem félek, hogy nem találnak meg az új felkérések, nyitott vagyok és hiszem, hogy hamarosan újra kiváló szerepeket játszhatok.

2018.11.01.

360 fokos videó: Mesél a mezőkövesdi Hadas

Mezőkövesden járva, a városközpontban egy faragott fa kapuval találkozhatunk, amelyen a “HADAS” felirat díszeleg. Itt áthaladva valóságos időutazás veszi kezdetét. A most induló sorozatunk első részében a Hadas Városrészt mutatjuk be.

2018.11.01.

Az a baj, hogyan sokan a szőnyeg alá söprik a félelmeiket. Interjú Hegedűs Ágnessel, a miskolci Prána Ház vezetőjével.

2017.11.01.

Kiderült, hogy az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolába nagyon sok tehetséges gyerek jár. Legutóbb több első helyet is szereztek a XI. Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztiválon, Hernádszent­andráson.

Gregó Dóra és Glonczi Rajmond néptánc kategóriában a II. korcsoport győztesei lettek bodrogközi táncukkal.

Mindketten negyedikesek, és mindketten szeretik a régmúlt idők táncait, és szívvel-lélekkel mutatják be azokat.

De előbb tánctanárukat, Maier Reimondot kérdezzük, mi a titka a gyerekek sikerének. A pedagógus úgy fogalmaz, Rajmi táncszeretete és Dóra mozgásintelligenciája az, ami kiemelte őket a versenyzők közül. Ehhez természetesen szorgalom is kell, ami náluk megvan, hiszen nagyon sokat gyakorolnak.

2017.11.01.

Kibővítették és elnevezték a nekézsenyi könyvtárat

A kibővített, megújult könyvtár átadása egy nagy munka utolsó állomása volt Nekézsenyben, ugyanis ezzel befejeződött a közösségi ház épületének felújítása. Ebből az alkalomból a „keresztelőt” is megtartották: mostantól Balogh Béni író nevét viseli az intézmény.

2016.11.01.

Egy fotó alapján meg tudja mondani, hogy ki van a képen? Mutatunk 20 világhírű színésznőt, ön pedig mondja meg, kik ők. Sok sikert!

2016.11.01.

Mindig a legjobb klarinétosok között az encsi fiatal

A hetedik osztályos Furman Tamás mindennapjait a zene tölti ki. Zongorázik és klarinétozik, tehát szinte mindennap gyakorolnia kell, amikor pedig versenyre készül, még több időt szentel a zenének. Tamás az encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulója. Az intézmény egyben alapfokú művészeti iskola is, így az itt tanuló gyerekek számos művészeti ág közül választhatnak.

Tamás nemrég első lett kategóriájában a Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztiválon, melyet Hernádszentandráson rendeztek. Klarinétjátékával vívta ki a zsűri elismerését.

– Számomra a zene nagyon fontos, ha unatkozom, jó elfoglaltság, de lelki feltöltődést is nyújt – mondja a tehetséges diák. Elmeséli, hogy a fesztiválon két klarinétdarabot játszott. Az első mű zeneileg nehéz, a második pedig technikailag.

Tamás klarinéttanára, Homoki János hozzáteszi, tanítványát szívesen viszi versenyekre, hiszen általában a legjobbak között végez. Így volt ez tavasszal is Kiskunfélegyházán, ahol magyar zeneszerzők műveit játszották a versenyzők. De már készülnek az újabb megméretésre Dédestapolcsányba, ahol öt megye klarinétosai és szaxofonosai versengenek majd egymással. Aztán közeleg az előfelvételi ideje is. Tamás ugyanis a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumba szeretne majd az általános iskola után továbbtanulni. Szeretne klarinétművész lenni, de gondolkodik azon is, hogy elvégzi a hangszerész képzést. Ez utóbbit főleg tanára javaslatára, aki azt mondja, egyre kevesebb a hangszerész az országban, pedig nagy szükség lenne rájuk.

2016.11.01.

Új tulajdonosa van a Petőfi tér 3. alatti emblematikus épületnek. A tervezett beruházás pedig egy hónapja a bontással el is indult. Első körben az épület hátsó részét bontották meg, és az eleje megmaradt volna, ám a hét elején teljesen elbontották az egykor szebb napokat látott emeletes épületet.

2016.11.01.

Okosruhák fejlesztésére írt ki pályázatot az Ericsson „Hackeld meg a divatot” szlogennel., közönségsiker lett két miskolci középiskolás innovatív találmánya.

2015.11.01.

Több mint temetői növény

A krizantém: az ősz jelképe, az erőt megőrző, hosszú életet adó gyógynövény. Van, ahol külön ünnepe van.

Mindenszentek ünnepén és halottak napján sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Mivel a krizantém számos fehér és színes változata november 1-je tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában kiemelkedően jól (akár 2–3 hétig) tartja állagát, Magyarországon leginkább temetői növényként ismert.

Azt kevesebben tudják (forrásunk a Wikipédia), hogy Kínában már időszámításunk előtt 550-ben említik. Főleg a szokatlan színű, formájú fajtákat kedvelték, kedvelik. Ott a krizantém az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják. Ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. Japánba a 8. század táján került át: ott a japán uralkodók jelképe lett, trónusuk pedig a „krizantém trón”. A koreai művészetben a krizantém a „négy nemes növény” egyikeként (a másik három a szilva, az orchidea és a bambusz) kedvelt díszítőelem.

Létezik fogyasztható változata, a kínai ehető krizantém, amely főként Kelet-Ázsiában, elsősorban Japánban terjedt el. Magja kicsi: ezer mag tömege 4 gramm. Minthogy mutatós, dísznövényként is nevelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában