Anno 2000-ben írtuk

2020.10.18. 07:30

Visszatérés az alapítóhoz

Kunt Ernő szellemisége jellemzi a megújuló antropológusképzést.

20190802 Miskolc, József Attila Könyvtár A roma holokauszt emléknapja alkalmából szerveztek festmény kiállítás Miskolcon a József Attila Könyvtárban 2019. augusztus 02-án. Töredezett Emlékek-Sorstöredékek címmel állították ki Ferkovics József képeit. A képen: dr. Kotics József kulturális antropológus, intézetigazgató egyetemi docens Fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

„Olyan társadalomkutatókat szeretnénk nevelni, akik a gyakorlatban is hasznosítható tudásukkal otthonosan mozognak a térség társadalmi problémáinak terén, s aktív szerepet vállalhatnak azok megoldásában, hiszen a klasszikus értelemben vett antropológus kutatóknak aligha kínál lehetőségeket e régió és az ország”. Ezt Kotics József nyilatkozta az Észak-Magyarországnak 2000. október 12-én.

Modern eszközök

A társadalomtudós a Miskolci Egyetem a Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszékének egy éve megválasztott vezetőjeként kapott szót. a téma: az antopológusképzés megújítása, a terepmunkának nagy jelentőséget tulajdonító tanszékalapító, a néhai Kunt Ernő szellemiségéhez messzemenően híven.

Az összes évfolyam tanrendjét az új struktúrának megfelelően állították össze, hangsúlyos szerepet szánva a kulturális, pszichológiai, filozófiai antropológiának – tudhatták meg az olvasók.

Fontos, a képzés színvonalára utaló információ a cikkben, hogy a terepmunka gyűjtéseinek feldolgozását modern technikai eszközökkel biztosítják, a film, a fénykép, a multimédia terén.

Az ehhez szükséges alapismeretek még sokoldalúbbá teszik a diákok tudását. Ezt szolgálják a szakirányú képzések. Nem tesznek e tekintetben különbséget a levelező és a nappali tagozatos oktatásban részt vevők között – mondta el a tanszékvezető.

(A borítóképen: Kotics József)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában