beruházás

2020.10.22. 14:30

Tanuszoda épül Cigándon

Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is használhatják majd a létesítményt.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Lerakták a közelmúltban a cigándi tanuszoda alapkövét, egy időkapszulát helyeztek el a leendő létesítmény alapjába.

Oláh Krisztián, a bodrogközi város polgármestere az eseményen úgy fogalmazott: Cigánd és a térség is megérdemel már egy ilyen beruházást. Hozzátette: az uszodaépítés egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy 2013-ban érdemes volt küzdeni a járási székhelyi státuszért. Mint megemlítette, a bodrogközi gyerekek eddig Sátoraljaújhelybe vagy Kisvárdára jártak úszásoktatásra, ami több tíz kilométer utazás, a cigándi létesítmény nagyságrendekkel jobb feltételeket kínál majd ehhez az eddigieknél.

Sporttal az egészségért

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az egészség megőrzésére a legjobb tevékenység a sport. Emellett az úszás életmentő készség és képesség is – fűzte hozzá. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Úszó Szövetség közreműködésével 2021-től elindítja az úgynevezett „Úszónemzet” programot. Ennek keretében minden óvodáskorú, valamint első és második osztályos tanuló megtanul úszni.

A program szakmai felügyeletét a Magyar Úszó Szövetség látja el, amely biztosíték arra, hogy felkészült és elhivatott oktatók foglalkoznak majd a gyermekekkel. A magyar testkultúra történetében ez egy nagy vállalás, de egy óriási előrelépés is egyben. Ehhez infrastruktúrára van szükség, amihez kiváló lehetőség a tanuszodaprogram, amelynek keretében a cigándi létesítmény is felépül. Ennek köszönhetően az ország területén bárhol is él egy gyermek, lehetőséget kap arra, hogy megtanuljon úszni – fogalmazott az államtitkár.

Felkészülni a jövőre

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a fiatalok testi-lelki fejlődéséhez, mert a sport megtanítja őket szinte mindenre, amire felnőtt korukban szükségük lehet. Közlése szerint az új tanuszoda 626 millió forintból épül meg, teljes mértékben hazai forrásból, és a működtetés költségeit is az állam vállalja magára.

Az 1300 négyzetméter alapterületű létesítmény előreláthatólag jövő év végére készül el. Hozzátette: nemcsak az úszásoktatást, de az órák után a helyiek igényeit is kiszolgálja majd az uszoda. Megemlítette, hogy a cigándi beruházás része egy nagy országos programnak, amely az oktatás infra­strukturális feltételeit igyekszik megteremteni. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztő Program keretében tantermeket, tornatermeket, tanuszodákat és komplett iskolákat építenek országszerte.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a választókerület egészében a jelenlegi fejlesztési ciklusban elvégzendő beruházások befejeződnek. Cigándon is számos alkalommal ünnepelhettek, vághatták át a nemzeti szalagot, azonban nincs még itt a pihenés ideje – mondta a honatya. Kiemelte: a céljuk az, hogy ne csak megadják a városnak, és általa részben az egész térségnek azt, amit eddig sokan elmulasztottak biztosítani, hanem Cigándot fel kell készíteni a jövőre is, ütésállóvá és az új idők új dalait is érteni képes közösséggé kell alakítani, különben menthetetlenül hátrányba kerül – közölte a képviselő. Hozzátette: az a fejlesztéspolitika, amit az önkormányzat készített, nem kevesebbet céloz meg, mint hogy a technika vívmányaival, ugyanakkor hagyományokat, a közös értékeket megőrizve, védelmezve tegyék a dolgukat. Mindez pedig nem alap nélküli bizakodás, hanem egy bevált recept, amit szeretettel ajánlhatunk mások számára is – mondta dr. Hörcsik Richárd.

(A borítóképen: Az alapkő ünnepélyes letételén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában