Játékunk

2020.10.28. 15:00

Megmentették az életét a virágok és a kertészkedés

A családi arborétum ékességei a mocsári hibiszkuszok.

Novák Krisztina

Forrás: Olvasónktól

A második helyezett Sárkány Ferenc számára különleges arborétuma szó szerint a túlélést jelentette.

– 1987. május 5-ig a Szakszervezetek Megyei Tanácsán dolgoztam munkajogi szakértő munkakörben – kezdte a történetét. – Ezen a napon munkavégzés közben szívinfarktust kaptam, ami alapjaiban megváltoztatta az életem. Mindig aktív ember voltam, de az infarktus utáni tétlenség, a bezártság és az oxigénhiányos környezet – ugyanis akkoriban még panellakásban éltünk Miskolcon a feleségemmel – következménye az lett, hogy többször is szívroham miatt száguldott velem

a mentő a kardiológiára.

Az orvosok úgy vélték, hogy a túlélés egyik feltétele a környezetváltozás, és azt tanácsolták, ha megoldható, költözzenek kertes házba. Ennek köszönhetően a Mályiban lévő tóparti övezetben találtak új otthonra 2003-ban.

– Az üres kert egyetlen ékessége egy szép diófa volt, amelyet a 2010-es, hetekig tartó belvíz az addig betelepített díszbokrokkal és évelő virágokkal együtt megfojtott – folytatta Ferenc. – A kert kialakítását újra kellett tervezni, és az elmúlt évek alatt egy szép, különleges növényekkel beültetett arborétumot hoztam létre. Volt a kertben egy terület, amivel nem tudtam mit kezdeni, és nyolc évvel ezelőtt, a 70. születésnapomra ajándékként megkaptam a gyermekeimtől az anyagi lehetőséget arra, hogy megvalósítsam életem nagy álmát, és létrehozzak egy kerti tavat.

Szerelem első látásra

Akkoriban úgy gondolta, ennél szebb kertet már nem lehet alkotni, de kiderült, hogy lehet. A miskolci piacon talált rá egy virágcsodára egy cserép tűzpiros mocsári hibiszkusz formájában, ami szerelem volt első látásra.

– Azóta megismerkedtem a legnagyobb hazai hibiszkusznemesítővel, aki a bizalmába fogadott, és sok nevelési titkot elárult – taglalta. – Ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy ezt a csodás növényt népszerűsíteni kell. Három évvel ezelőtt létrehoztam az egyik közösségi oldalon a „Mocsári hibiszkuszt kedvelők klubja” elnevezésű közösségi fórumot. Idén pedig elértem, hogy a kertemben 21-féle hibiszkuszból 31 virágzik.

Sárkány Ferenc az elmúlt évben elkezdett a község park­jába is ültetni néhány hibiszkusztövet, amit szeretne folytatni. Vallja, hogy a kertnek, a jó levegőnek és a rendszeres fizikai munkának köszönhetően az állandó kardiológiai kontroll mellett „megfiatalodott” a szíve. Feleségével a kertjükben kialakított pihenőparkban négy gyermekükkel, hat unokájukkal és négy dédunokájukkal kiegészülve számtalan boldog családi rendezvényt tartanak.

(A borítóképen: Sárkány Ferenc az egyik hatalmasra nőtt, szépséges virágjával)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában