A fehér bot napja

2020.10.15. 15:00

Élmény legyen a múzeum is

Segíteni szeretnék a kiállítások, múzeumok akadálymentesítését a látássérült személyek számára.

Apagyi Beáta

20190924 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország Sajtótájékoztató a Múzeumok Őszi Fesztiváljáról. képen: Dr. Szolyák Péter igazgató, Amriskó Tamás látássérült

Forrás: ÉM

A Látás-Mód Alapítvány „Tegyük láthatóvá a múzeumot!” elnevezésű pályázati projektjét Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10 helyszínén, 19 intézményében 107 munkatársa bevonásával valósította meg. A műhelymunkák keretében készítették fel a megye múzeumainak és kiállítóhelyeinek szakembereit a látássérült emberek fogadására.

Más szemlélet

Weisz Ildikó, a Látás-Mód Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kezdeményezést az élet inspirálta, ugyanis korábbi rendezvényeik alkalmával azt tapasztalták, hogy

a múzeumi helyszínek, kiállítóhelyek – az ott dolgozók maximális segítőkészsége mellett – a vizuális információk rendkívül kevés százalékát tudják elérhetővé tenni a látássérült látogatók számára. – Alapítványunk elkötelezett az akadálymentesítés minél több területen történő megvalósítása mellett – mondta.

– A felkészítés minden helyszínen 3 órás műhelymunka keretében történt, mely elméleti és gyakorlati ismereteket foglalt magában. A műhelymunkát jómagam és Amriskó Tamás, az alapítvány látássérült tapasztalati tanácsadója tartotta. Harminc éve gyógy­pedagógusként oktatatom és segítem a látássérült személyeket az iskolai integráció területétől az elemi rehabilitációig. Amriskó Tamás felnőttkorban vált látássérültté, személyes tapasztalatai révén tudja tolmácsolni a sorstársak gondolatait. Mindketten több, a látássérült emberek igényeit szolgáló akadálymentesítési projektben vettünk már részt, legyen szó akár a Herman Ottó Múzeum egyik kiállításának véleményezéséről vagy a Diósgyőri várban elérhető tapintható tárlatvezetés tematikájának kidolgozásáról.

– A múzeumok, kiállítóhelyek munkatársai az elméleti ismeretek során képet kaptak a látássérülés fogalmáról, súlyossági fokozatairól, a magyarországi népesség körében előforduló leggyakoribb szembetegségekről, azok információszerzésre gyakorolt következményeiről. Szó esett a látássérült személyekkel történő kapcsolatfelvételről, a szóbeli kommunikáció esetleges nehézségeiről, a segítségadás módjáról. Mindezt gyakorlati ismeretekkel egészítettük ki, a szimulációs szemüvegek használata közben mindenki átélte a szembetegségek okozta nehézségeket, a páros gyakorlatok során pedig a személyes segítésnél alkalmazható szabályos látóvezető technikákat sajátították el a résztvevők – mesélte Weisz Ildikó alapítványi elnök.

– Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításától az akadálymentes honlapokon át sok témát érintettünk, miközben igyekeztünk mindezt a helyi sajátosságokhoz, lehetőségekhez igazítani. Példákat mutattunk a látássérült személyek önállóságát nagymértékben támogató hangostérképek működéséről, az audionarráció múzeumi területen történő alkalmazásáról – magyarázta Weisz Ildikó hozzátette, hogy ehhez szorosan kapcsolódik a 2020 szeptemberében induló programjuk „Hangélmény” címmel, melyben már meglévő múzeumi kiállításokhoz készülnek hanganyagok, úgynevezett bevezető narrációk. Ezek az adott intézmény honlapjára felkerülve a későbbiekben hasznos információkkal egyaránt segítik a látó és a látássérült múzeumlátogatókat.

(A borítóképen: Meg lehetett tapasztalni a látássérültség különböző fokozatait)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában