szennyvízhálózat

2020.09.22. 15:00

Kezdhetik a hálózat tervezését

Megemelték a támogatást, így elhárultak az akadályok a szennyvízprojekt megvalósítása elől.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Tavasszal megkezdődhet a hosszú évek óta várt szennyvízelvezetési projekt építése Bükkábrányban és térségében. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda kezeli azt az európai uniós pályázatot, amelyből megvalósulhat az építkezés.

Eredetileg közel hárommilliárd forintot nyertek a települések – Bükkábrányon kívül Borsodgeszt, Csincse, Kács, Tibolddaróc, valamint Vatta – a közműhálózat kiépítésére, de kormánydöntések folytán 2017-ben 4,88 milliárd forintra emelték a támogatást, amely mellett az állam majdnem 900 millió forintos önerőt vállalt, mostanra pedig hatmilliárd forintra emelkedett a pályázatban elnyert összeg. Ennek kétharmadát az Európai Unió, egyharmadát a magyar állam állja.

Mindenhol megkezdődhet

Közben a bükkábrányi agg­lomeráció mellett egy nagyobb egységbe sorolták Gelej, Hejőkeresztúr, Hejőszalonta, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Mezőnyárád, Muhi, Szentistván szennyvízkezelési projektjeit is. A települések képviselői a közelmúltban gyűltek össze egy megbeszélésre, amelyen kiderült, mindenhol megkezdődhet a tervezés.

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere elmondta, a korábban elnyert támogatáshoz hiányzó összeget a kormány biztosítja. Mostanra minden akadály elhárult

a beruházás elől, megkezdődhet a szennyvízelvezető hálózat kiépítése. A szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van, a tervezők és kivitelezők számára átadták a munkaterületet, így jövő tavasszal megkezdődhet az építkezés.

A vállalkozó a következő hónapokban egyeztet a lakosokkal a bekötésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában