közösségépítés

2020.08.16. 11:30

Összekovácsolják a jókais társaságot

Kamázni, pétanque-ozni, métázni, rollerezni és tollasozni is lehet a Jókai városrész közösségi programjain.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Közös játékkal és sportolással szeretné aktivizálni a Jókai városrész lakóit a karanténidőszak után csütörtök délutánonként a Háromkő Egyesület. A Jó a Jókain! ingyenes programsorozat részeként Mozdulj ki! néven hirdették meg a közösségi alkalmakat a Tuti csemege előtti téren, hogy a helyi lakosok könnyebben egymásra találhassanak.

– Elindítottuk a közösségi programsorozatot, de reméljük, hogy idővel a helyiek átveszik a működtetését és a Mozdulj ki! így fog életre kelni – mondta a helyszínen Varga Gabriella, a Jó a Jókain projekt szakmai vezetője.

Segítik a szomszédságokat

Korábbi pozitív tapasztalataikból táplálkoznak, hisznek benne, hogy ez működik.

– Két évvel ezelőtt a Zöld Sárkány Teaházban kvíz-, kártya- és társasjáték-sorozatot kezdeményeztünk keddenként, ami mind a mai napig tart, és mostanra önjáróvá vált – fűzte hozzá a szakmai vezető. – Egy-egy ilyen alkalommal, amikor megismerkednek egymással az egy környezetben, egy városrészben élők, akkor nem csak magáról a programról van szó. Később sok mindenben egymás segítségére sietnek, és bővülnek a szomszédsági kapcsolatok. Szerintem a Jókai városrészben a közösségi élet kicsit hányattatottabb körülmények között van, mint máshol, mert a terület nagyon közel fekszik a belvároshoz. Így a helyiek inkább a városi rendezvényekbe kapcsolódnak be, és nincs olyan közösségi tér sem, ahol találkozhatnának. Mi azon dolgozunk, hogy egy éven belül kialakítsunk itt egy ilyet.

A Mozdulj ki!-programok toborzásban és a csoportjátékok levezetésében önkéntesek is segédkeztek.

– Azért vagyok ma itt, hogy segítsek megszervezni a játékot. A csoportos sportolás jó közösségépítő program, hamar összerázza az ismeretleneket is – mondta Kiss Richárd. – A miskolci eredetű kama még mindig kevéssé ismert, ezért az újdonság erejével hat, és sokaknak felkelti az érdeklődését. Én négy éve találkoztam vele először egy táborban. Aztán később játszottuk még cserkészeten, úgyhogy mostanra megtanultam annyira, hogy vezetni is tudom a játékmenetet, és szívesen megmutatom.

Radványi Judit önkéntes a kvízsorozat egyik motorja, de a közösségi sportot is fontosnak tartja.

– Nagyon sok közös programon veszünk részt Gabival. Valóban a társasjátékest volt az, ami összehozta a jókais társaságot. Most pedig azért jöttem el, mert világ életemben sportoltam, mozogtam, gyakran kerékpározok. Viszont a home office nem igazán kedvezett ennek a mozgalmas, sportos életmódnak. Az is nagyon szimpatikus volt számomra, hogy ma labdajátékokat hoztak ki, amiket különösen kedvelek – fejtette ki Judit.

Vidám, fiatalos

– A kamát már régebb óta ismerem egy közlekedésbiztonsági táborból, amit a Háromkő Egyesület szervezett. Nagyon tetszett; jó a társaság, sokat nevetünk mindig, úgyhogy most is szívesen jöttem. Kamázni is szeretek, és ilyenkor találkozom más gyerekekkel is – fűzte hozzá Hodobay Gábor Olivér.

(A borítóképen: A játék közösségformáló erő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában