ingatlanfejlesztés

2020.08.03. 07:00

Önfenntartó létesítményt terveznek az egykori tiszti kaszinóba

A Magyar Cserkészszövetség komplex szolgáltatást nyújtó központot szeretne létrehozni az egykori Honvéd Tiszti Kaszinó épületében.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Helyszíni bejáráson ismertették a sajtó képviselőivel részletes terveiket a Magyar Cserkészszövetség képviselői, akik 2020 elején lettek teljes mértékben az épületegyüttes tulajdonosai. A cserkészek ugyanis még 2015-ben kötöttek megállapodást a miskolci önkormányzattal, amelynek értelmében ötéves részletre, harminchatmillió forintért vásárolhatták meg az egykori Tiszti Kaszinót. Január óta váltotta fel az épület állagmegóvási feladatait az aktív tervezés.

A miskolci az első

Fontos tudni, hogy 1948-ban – a cserkészszövetség kényszerű megszüntetése során – a mai értéken számolva nagyjából 120 milliárd összértékű ingatlanvagyont koboztak el az ifjúsági szervezettől. Az 1989-es újjáalakulás óta a miskolci volt az első saját tulajdonú ingatlan, amelyet egy budapesti és egy kecskeméti követett. Harminc évvel a rendszerváltás után, tizenkétezer fős országos és háromszázötven fős miskolci tagsággal a hátuk mögött elérkezettnek látták az időt, hogy kiterjesszék azt a társadalmi szolgálatot, amelyet száz éve teljesen önkéntesen végeznek, és megjelenjenek a közéletben is.

– Miskolc mellett Kecskeméten is hasonló léptékű beruházáson dolgozunk, Nagykovácsiban pedig egy nagyobb volumenű beruházásra készülünk, a Teleki–Tisza-kastély parkjában – mondta a helyszínen Szórád Előd, a cserkészszövetség Lechner Ödön Ingatlanfejlesztési Projektjének vezetője. – A miskolci tervezési folyamat 2021 elejéig tart, ezután a tervek bemutatása következik, és mindezek után tudunk majd pályázni a beruházáshoz szükséges anyagi forrásokra.

Szép, új homlokzat

A tervezett, összességében közel háromezer négyzetméteres, négyemeletes épület mélygarázsból, földszinti részből és további két emeletből áll majd. Az Uitz Béla utca felé néző tűzfal is eltűnik, és – lassan negyven év után – egy szép, új homlokzatot kap majd az épület. A százötven-kétszáz négyzetméteres udvarban található zöldfelületet is szeretnék meghagyni, és lehetőséget biztosítani arra, hogy oda az utcáról közvetlenül is be lehessen jutni.

– A Uitz Béla és a Csengey Gusztáv utcai, közel százéves épületegyüttes egy előző kor lenyomata – mondta Klósz Gábor, az MCSSZ Lechner Ödön Ingatlanfejlesztési Projekt építész tanácsadója. – Alapos vizsgálatok után arra jutottunk, hogy a szerkezet annyira tönkrement és korszerűtlen, hogy gazdaságosabb egy olyan új épületet felhúzni a helyére, amely külsőségeiben megőrzi a régi, részben Böhm Viktor által tervezett, Csengey utca felé néző arculatot, picit modernebb köntösben.

Megőrzik a hangulatot

– Igyekszünk a jövőben az egykori Honvéd Tiszti Kaszinó hangulatát megőrizni és azt továbbvinni, ezért működik majd itt közösségi tér és rendezvényterem is, de a funkciókat kibővítettük – részletezte Jernei Péter, az MCSSZ szakmai munkatársa és a Miskolc II. számú cserkészkerület elnöke. – Olyan komplex épületben gondolkodunk, ami a helyi igényekre rezonál. Reményeink szerint lesz szálláslehetőség diákoknak, valamint olyan civil terek és szekciótermek, ahol bárki megtarthatja a rendezvényét vagy civil szervezetként a közgyűlését.

Jernei Pétertől azt is megtudtuk, hogy az a három évvel ezelőtt felmerült terv sajnos meghiúsult, amelynek keretében az önkormányzattal együttműködve civil központot létesítettek volna. Ugyanis: amikor az erre felhasználható CLLD-támogatás lehívható lett volna, addigra az építkezés költsége a négyszeresére nőtt. Éppen ezért az a megállapodás született, hogy a város ezt a forrást más épület felújítására használja majd, viszont az önkormányzattal továbbra is szorosan együttműködnek.

(A borítóképen balról: Klósz Gábor, Szórád Előd és Jernei Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában