Szúnyogirtás

2020.08.05. 18:00

Irtottak, de kérdés, hogyan

Miskolcon is van légi kémiai szúnyoggyérítés. Ellenőrzik-e, hogy hová, mikor és mennyire hatékonyan?

Novák Krisztina

Antonov tipusú repülőgép légi szúnyoggyérítést végez Miskolc fölött

Fotó: Vajda János

Az elmúlt héten a polgármesteri hivatal sajtóközleményben tudatta, hogy Miskolcon is lesz légi szúnyoggyérítés augusztus 3-án és 4-én, a napnyugtát megelőző másfél órában. Hozzátették, hogy rossz idő esetén a következő napokon végzik el a munkát.

A közleményből azt is megtudtuk, hogy légi, kémiai szúnyogirtásra az állami szúnyoggyérítési programban van mód és arról, hogy mely városokban, településeken végzik, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott szakértő véleménye alapján döntenek, mivel a központi programot a katasztrófavédelem koordinálja.

Utólag kerültek a programba

Mivel Miskolc korábban nem szerepelt azoknak a településeknek a listáján, ahol a katasztrófavédelem tervezte a légi szúnyoggyérítést, Veres Pál polgármester múlt szerdán levélben kérte, hogy a borsodi megyeszékhelyen is irtsanak. Az elmúlt hónapok szokatlanul esős időjárása után ugyanis Miskolcon is érezhetően megnőtt a csípőszúnyogok száma.

Szerkesztőségünkben felmerült a kérdés, ki és hogyan ellenőrzi, hogy az adott területeken valóban kiszórták, mikor, hogyan, azaz egyenletesen oszlatták-e el a gyérítőanyagot, ezért előbb megkerestük a miskolci önkormányzatot, ám a sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy mivel a kémiai szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendeli meg, így a kérdéssel őket keressük. S. Tóth Anikó tűzoltó százados, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense egy nap türelmet kért szerkesztőségünktől a válaszadásra, így a témára még visszatérünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában