szúnyoggyérítés

2020.08.09. 11:30

Ellenőrzik, mennyire hatékony a szúnyogirtás

A levegőből is felvették a harcot a nyári vér­szívókkal.

Novák Krisztina

Fotó: Vajda János

A repülési nyomvonalat rögzítik, és a katasztrófavédelem által megbízott szakértők ellenőrzik a légi szúnyoggyérítés hatékonyságát. A konkrét felhasználást a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok munkatársainak bevonásával vizsgálják – kérdéseinkre válaszolta

ezt az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat.

Felderített tenyészőhelyek

A héten légi szúnyoggyérítés történik – a hírt az Észak is közölte, miután többször foglalkoztunk vele, hogy a földről végzett gyérítés hasznosságát illetően sok kifogás merült fel. Szerdai cikkünkben arra voltunk kíváncsiak, mit szórnak, és ellenőrzi-e valaki, hogy az elvégzett munka a megrendelésnek megfelelően történik-e, valamint eléri-e a kívánt hatást. A válaszban a többi között felidézik: idén március óta zajlik a szúnyogok tenyészőhelyeinek felderítése. Rovartannal foglalkozó szakértők vizsgálják folyamatosan ezeket a területeket. Rendszeresen ellenőrzik a lárvák számát és fejlődési állapotát.

A szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak, a baktérium által termelt speciális fehérjekészítményt közvetlenül a vízbe juttatják, az alkalmazott dózisban az csak a szúnyoglárvákra hat. A kifejlett szúnyogok elleni kémiai készítmény a mezőgazdaságban is elterjedt, jól ismert piretroid típusú hatóanyagot tartalmazza. A védekezéshez szükséges hatóanyagból hektáronként kevesebb mint egy grammot kell kijuttatni. A felhasznált irtószereket a közegészségügyi hatóság engedélyezi a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján.

(A borítóképen: Miskolc légterében is volt szúnyogirtás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában