fejlődés

2020.08.27. 14:00

Borsod-Abaúj-Zemplén már a fejlődő megyék között van

Látszanak már az eredményei a foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktumnak.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Népességmegtartás, az életminőség javítása, a foglalkoztatás bővítése. Mások mellett ezek a kulcsszavai a megyei önkormányzat és a konzorciális partnerei általi foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködésnek, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén fejlődése érdekében hívtak életre.

A paktum keddi szervezeti ülésén Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke örömmel konstatálta, hogy a 2021-ben befejeződő program a koronavírus-járvány ellenére sem szenvedett komolyabb hátrányt, így minden esély megvan arra, hogy teljesíteni tudják a tervezett vállalásokat, a mintegy 1500 ember bevonását, a közel fél­ezer embernek stabil új munkahely biztosítását, illetve 320 ember tovább foglalkoztatása körülményeinek megteremtését.

Stabil középmegye vagyunk

Serényi János a program gyors­jelentésében megállapította, hogy ha csak a bruttó hazai termék alakulását vesszük tekintetbe (lásd mellékelt grafikánkat), akkor is megállapítható, hogy az évekkel ezelőtt még a leszakadó megyék közé tartozó Borsod-Abaúj-Zemplén ma már az átlagos megyék közé tartozik. Kimutatható, hogy – ha nem is teljesen egyenletesen – folyamatos a gazdasági fejlődés szűkebb pátriánkban. Természetesen a koronavírus-járvány nálunk is itt hagyta nyomait, de több szempontból kisebb krízissel élte túl az első felvonást megyénk gazdasága.

A statisztikai adatok alapján az a jelenség is kimutatható, hogy mostanában az elvándorlás megfordulni látszik, és többen jönnek vissza a megyébe, mint amennyien elmennek. Az érkezők közül nagyon sokan hosszú távon is itt képzelik el ők és családjuk megélhetését.

A nagy méretű alacsonyan képzett népességcsoport miatt ma még mindig komoly tényező a megyében a közfoglalkoztatás, de a módszer csökkenő tendenciája is mutatja, hogy egyre nagyobb arányban sikerül a magasabb jövedelmi viszonyokat biztosító elsődleges munkaerőpiacra átirányítani a közfoglalkoztatottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában