Várva Várt Alapítvány

2020.08.12. 18:00

A nem várt gyermek is érték

A babamentésben jeleskedik a Várva Várt Alapítvány, amely vidéken először Miskolcon nyitott irodát.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A vidéki városok közül először Miskolcon, a Vörösmarty utca 45. szám alatt nyitott új irodát a Várva Várt Alapítvány, amely a várandósság miatt lelki vagy anyagi krízisbe került édesanyák számára nyújt karitatív segítséget. Miskolc város közgyűlése ingyenesen bocsátotta rendelkezésükre a 62 négyzetméteres ingatlant, hogy támogassa a helyi babamentés munkáját. A négy helyiségből álló központ alkalmas arra, hogy 12-18 évesek számára prevenciós előadásokat tartsanak párválasztásról, szexualitásról a korai terhességek megelőzése érdekében. Emellett kulturált helyszínt biztosít nyílt örökbefogadások számára, bár az alapvető cél az, hogy a babák a vér szerinti anyukájuknál maradhassanak.

Lehetséges változás

A szerdai megnyitó ünnepségen Galamb Alex a nehéz háttérből származó roma fiatal pozitív élettörténetével támasztotta alá a hasonló kezdeményezések fontosságát. A Miskolci Gyermekvárosban töltött évek után megvalósította álmát, hogy pék lesz és megalapította a Sütnijó! kampányt, amelynek célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek kedvet csináljon a mesterséghez.

Életeket mentenek

Petrőcz Leventéné Júlia álmodta meg tíz évvel ezelőtt többed magával a Várva Várt Alapítványt. Mára az egész országban dolgoznak önkénteseik és legalább hatszáz esetben segítettek. Magyarországon általános probléma az elöregedő népesség és véleménye szerint külső támogatás szükséges ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon. Az alapító elmondta, hogy az abortuszok számának csökkentése a legfontosabb, de az sem mellékes, hogy a babák szeretetteljes közegbe érkeznek-e és várják-e őket. Innen kapta a szervezet is a nevét, amelynek tevékenysége nyomán tavaly 15 olyan kisbaba született meg, akikről már az anyukája előzőleg lemondott.

Fontos a bizalom

Lukács József az alapítvány elnöke maga is örökbefogadó szülő, aki a szervezet logójáról, a pillangó szimbolikájáról beszélt, amely szerint a nem várt magzatok olyanok, mint a hernyók, de később pillangó lehet belőlük. Hangsúlyozta, hogy a születés körüli átmeneti nehéz időszakban nyújtott hathatós segítség sorsfordító lehet. Végül háláját fejezte ki, hogy a Várva Várt Alapítvány már megkapta azt a bizalmat támogatóitól, ami egyébként is szükséges a szervezet működéshez. Majd átnyújtotta Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntes koordinátornak az EMMI hivatalos engedélyét a babamentéshez.

A Várva Várt Alapítvány munkatársai köszönetet mondtak Varga Andrea Klára alpolgármesternek, aki köszöntőjében a hosszú távú gondolkodás elengedhetetlen feltételének nevezte, hogy a városvezetés együttműködjön civil és karitatív szervezetekkel. Megtudtuk, hogy Miskolc város közgyűlése fontosnak tartja, hogy minél több újszülött kiegyensúlyozott és boldog életet élhessen és családban maradhasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában