Y híd

2020.07.23. 14:00

Szeptemberben kezdik bontani a házakat

Még nem ismerhetjük meg az Y híd látványtervét, előbb jóvá kell hagynia a hatóságoknak.

Hajdu Mariann

20200407 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Sajtótájékoztató a Y-híd építkezéséről.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

„A kivitelező jelenleg az előkészítés keretében a közműkiváltás, illetve az év eleji próbacölöpözések eredményei alapján véglegesíti a kiviteli tervet”, válaszolta Hideg András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kommunikációs vezetője az azt firtató kérdésünkre, hogy hol tartanak a miskolci Y híd építésében.

„A beruházásról a tervek hatósági jóváhagyását követően állnak majd rendelkezésre keresztmetszeti és helyszínrajzok”, indokolta, hogy miért nem teljesítheti kérésünket, amelyben egy látványtervet kértünk: szerettük volna bemutatni olvasóinknak, hogy milyen is lesz pontosan a beruházás.

Továbbítottuk olvasóink kérdését is, miszerint mikor kezdődik el a Vörösmarty utcai házak bontása, hiszen a beruházás részeként 16 épületet kell szanálni a környéken.

„Várhatóan szeptemberben”, válaszolta. A területre a Vörösmarty utcával párhuzamosan szervizút épül a viszszamaradó, a magyar állam tulajdonában lévő területek megközelíthetősége érdekében, tudtuk meg. Az viszont nem derült ki a válaszból, hogy mi lesz a szervizút és az út menti házak közti sávban: üzletsor, avagy zöldsáv.

Három ütemben

Az Y híd projektje sok évi előkészítő munka után indult meg a NIF Zrt. beruházásában, három ütemben épül meg.

– A projekt során egy előre gyártott, valamint monolit vasbeton szerkezetű, vasút feletti, 12+4 támaszú háromágú, úgynevezett Y híd épül – tájékoztatta az Észak-Magyarországot korábban Hideg András. A híd egyik ága Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé halad majd. A Vörösmarty utcát mintegy 570 méter hosszban kétszer 2 sávosra bővítik kanyarodósávok építésével. Átépítik a Király és a Vörösmarty utca, valamint a Soltész Nagy Kálmán és a Vörösmarty utca kereszteződését is. A Kisfaludy utca 175 méteres korrekciója és burkolatépítése is megvalósul, valamint a Vörösmarty utca 160 méteres új szakaszát is kialakítják egy új jelzőlámpás csomóponttal együtt.

A fejlesztés hazai forrásból valósul meg a tervek szerint 2022. év végéig.

(A borítóképen: Az előkészítő munkák már tartanak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában