járvány

2020.07.31. 14:00

Előre jelezheti a koronavírus megjelenését a szennyvíz

A szennyvízben is kimutatható a SARS-CoV-2 vírus. Az ország több megyéjében is vizsgálják a mintákat.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvizekben, a mintavételezés során a vírus-örökítőanyag jelenlétét kutatják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

„Az elkészült heti eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony. Ennek alapján a megbetegedések számában a következő egy-két hétben jelentős emelkedés nem várható” – olvashatjuk a központ honlapján.

Az látszik: nő vagy csökken

A szennyvízvizsgálatot a nép­egészségügyi központ a környezeti monitoring részeként végzi. A kutatás célja a járvány­ügyi vizsgálatok kiegészítése mellett, hogy támogassa az előrejelzést.

Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy miután a szennyvízben megemelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, 4–10 napot követően megemelkedhet a tünetekkel rendelkező esetek száma egy adott közösségben.

– A szennyvízmintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, rajtuk kívül a megyei kormányhivatalok munkatársai is segítenek a mintaszállítás megszervezésében. A mintavételekre hetente kerül sor a megyeszékhelyeken. A vizsgálat során először a minta koncentrálása történik azért, hogy minél érzékenyebb legyen a módszer. Ezután a vírus örökítőanyagát tisztítják meg, majd következik a PCR-reakció. Utóbbi lépések nagyon hasonlóak ahhoz, ahogy a betegek mintáiból mutatják ki az új koronavírust. Maga a vizsgálat nagyon gyors és hatékony, a szállítással együtt maximum két napot vesz igénybe. Fontos kiemelni, hogy az eredményekből nem állapítható meg a fertőzöttek pontos száma egy területen. Az örökítőanyag koncentrációjának változásából arra lehet következtetni, hogy egy adott területen nő vagy csökken-e a fertőzöttek száma. Maga a módszer sokféle vírus kimutatására alkalmas, ezek azonban célzott vizsgálatok, így a mintákban egyelőre csak a SARS-CoV-2 örökítőanyagát keresik – válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóosztálya.

Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője egy korábbi nyilatkozatában elmondta: szeretnének országos képet kapni arról, hogy időben és térben hogyan oszlik el a vírus jelenléte a szenny­vizekben. Ezért igyekeznek egy hónapban minimum egyszer, de lehetőségeik szerint több alkalommal mintát venni a vizsgált területek szennyvízéből. „A szennyvizet úgy is lehet tekinteni, mint egy mintát, amelyet nagyon sok ember ad, ugyanis az adott térségben élő emberek mindegyikének a mintája megtalálható benne. Ezt lényegében egy közösségi szűrőprogramnak is tekinthetjük. Ugyancsak tudományos bizonyíték van arra, hogy a szennyvízben megtalálható örökítőanyag mennyisége hamarabb emelkedik, mint ahogyan ténylegesen megjelennének az új megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy a szennyvizek vizsgálatával lényegében akár egy-két héttel korábban meg tudjuk mondani, hogy mikor várható a betegek számának emelkedése. Gyakorlatilag előre tudjuk jelezni a második hullámot, vagy akár egy-egy térségben a betegszám várható emelkedését. Ez pedig nagyon fontos, ugyanis időt nyerhetünk a szükséges intézkedések meghozatalára, és az egészségügyi ellátórendszer felkészítésére” – nyilatkozta.

(A borítóképen: Tesztelés közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában