szőlő-bor ágazat

2020.07.26. 14:00

Bizonytalan kilátások

A szőlő-bor ágazat nagyobb mértékben kitett a szálloda, étterem, catering (horeca) területnek.

Pap Gyula

20190928 Mád fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Első Miskolci Lions Club és a Lady Lions Club Miskolc a közös szüretet Tokaj–Hegyalján, Mád határában a vakok és gyengénlátók egyesületének tagjaival.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Korábban a Takarék AgrárTrend Indexről írva jeleztük, a bank agrárügyfeleinek június végi megkérdezése alapján készült összegzésben a hitelintézet agrárelemzői megállapították, hogy a legnagyobb kibocsátást adó szántóföldi növénytermesztő termékpályákon az aszály okozta kihívások alapvető bizonytalanságot okoznak. Az elemzők ugyanakkor erős növekedést tapasztaltak az első negyedévhez képest a szőlő-bor termékpályán. A piaci helyzet tekintetében azonban leginkább borúlátó trendek éppen ebben a szegmensben láthatóak. Pozíciójukat tekintve rendre messze az agrár-élelmiszeripari átlag alatt vannak, ennek oka, hogy ők nagyobb mértékben kitettek a szálloda, étterem, catering (horeca) területnek, s ezáltal ők számoltak be jelentős keresletcsökkenésről a válság miatt. Az utóbbi időszakban azonban már enyhe növekedést tapasztaltak.

Nem segít a zöldszüret

– Az Agrárminisztérium megpróbálta kompenzálni a bizonytalanságot és a tömegtermelésből fakadó hátrányokat, ezért korábban támogatást írt ki azoknak a gazdáknak, akik éretlenül leszüretelik a szőlőt – tájékoztatott Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Nem egyenlőek a feltételek, hiszen itt Borsodban minőségi borok készítése zajlik, míg Bács-Kiskun és Csongrád megyében a mennyiség a meghatározó. Asztali borokhoz valóból ott nem ritka, hogy 400-500 mázsát is le tudnak szüretelni. Igyekeztünk a borsodiak érdekeit képviselni, hiszen az itteni szőlőtermelés teljesen más technológiát igényel, itt eleve szűkítik a termésmennyiséget a jó minőség elérése érdekében – fejtette ki a megyei elnök.

– Azoknak pozitívum ez a hír, akik olyan szőlőket termeltek, amelyek tömegfajták. Akiknek megterem a szőleje több száz mázsát, az még akkor is jól jár, ha aránylag olcsón adja el. De aki minőséget termel és keveset, azon ez a támogatás sem segít – fogalmazta meg korábban egy borász.

(A borítóképen: Szüret Tokaj-Hegyalján (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában