Véradás

2020.07.31. 11:30

„Az élet nem játék! Adj vért!”

A nyár kiemelten fontos időszak a vérellátás szempontjából. Szerdán a megyeházán várták a véradókat.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

A nyár a véradási kedvet illetően amúgy sem tartozik a legforgalmasabb hónapok közé, hiszen aki teheti, nyári szabadságát tölti, ráadásul az időjárás is megterheli a szervezetet. Nem csoda, hogy ezekben a hónapokban jelentősen csökken

a véradók létszáma a korábbiakhoz képest. Idén az is nehezíti a helyzetet, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újraindult az élet az egészségügyi intézményekben, így jelentősen nőtt a vérkészítmények iránti igény. Ráadásul

a potenciális donorok egy része – tartva a fertőzéstől – nehezebben veszi rá magát, hogy felkeresse valamelyik vérellátó központot.

Aki tudott, segített

„Az élet nem játék! Adj vért!” – ezzel a címmel indított vér­adásra felhívó kampányt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. A fontos célokat segítendő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat úgy döntött, hogy közelebb hozza a lehetőséget az emberekhez. Szerda délelőtt a megyeházára várták a véradókat.

Az elsők között adott vért Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke megyeházán dolgozó kollégái, a megyei közgyűlés tagjai társaságában. Mint elmondta, a megyei önkormányzat dolgozói megértették és átérezték az üzenet fontosságát, és aki tehette, gondolkodás nélkül jelentkezett a véradásra, mert egy ilyen alkalommal levett vér akár három ember életének megmentéséhez is elegendő lehet. A megyei önkormányzat a megye értékeit rejtő ajándékcsomagokkal is hozzájárult az akció sikeréhez.

Az elnök asszony a véradást követően köszönetet mondott mindazoknak, akik ez alkalommal vagy bármikor máskor vérükkel járulnak hozzá embertársaik gyógyulásához. Ott volt a véradók között Hollósy András miskolci önkormányzati képviselő, a Fidesz–KDNP-frakció tagja is, aki elmondása szerint 2014 óta aktív donor, és egy sporttársa ösztönzésére adott vért annak idején.

– Véradó társaim nevében mondhatom, jó érzés, hogy segíthetünk másokon. Az sem mellékes, hogy önmagában is egészséges dolog a vér felfrissítése ilyen módon. Köszönet illeti az akció megszervezéséért a megyei önkormányzatot és a lebonyolításáért a vöröskeresztes aktivistákat és az egészségügyben dolgozókat – mondta el.

Helybe mennek

Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének véradásszervezője arról tájékoztatott: egészen a nyár végéig igyekeznek helybe menni a potenciális véradókhoz, és minden lehetőséget szeretnének kihasználni, hogy véradásokat tartsanak olyan helyszíneken, amelyek könnyen megközelíthetőek az emberek számára. Így esett a választás a megyeházára, ahol a helyben dolgozókon túl a környéken lakók is sokan megjelentek a felhívásra, de csatlakoztak a belvárosi munkahelyekről érkezők is.

Szigorú biztonság

Mint megtudtuk, a koronavírusra tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak a véradások megszervezésénél és lebonyolításánál a biztonságra. Úgy hívják a donorokat, hogy egyszerre csak egy ember tartózkodjék a helyiségben. Az érkezőkön testhőmérséklet-mérést végeznek, javasolt az arcmaszk használata, melyet igény esetén tudnak is adni.

– A véradásra kijelölt helyiség bejáratánál egy jól látható információs táblát helyezünk el, amely tartalmazza a legfontosabb előírásokat. Fontos például, hogy aki a megelőző tizennégy napon belül külföldön járt, azt eleve ki kell zárni a véradásból. Minden alkalommal felhívjuk a figyelmet, hogy csak az adhat vért, aki teljesen egészségesnek érzi magát – mondta a véradásszervező. – Arról is meg kell győződnünk, hogy az illető találkozott-e olyannal, aki fertőzött vagy fertőzött lehet. A véradás ebből a szempontból is felelősségteljes tevékenység, mert gondolnunk kell embertársaink egészségre, azaz hogy közben ne fertőzzük meg őket.

Mint megtudtuk, koronavírus-vizsgálatot nem végeznek a levett vérből, de erre nincs is szükség, hiszen ilyen úton nem terjed a fertőzés.

(A borítóképen: Hollósy András, a Fidesz–KDNP miskolci önkormányzati képviselője többszörös véradó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában