Információs társadalom

2020.05.17. 17:30

Az internet sötét oldala

A mély web lekövethetetlen, és saját, bejáratott valutája is van.

Bájer Máté

Fotó: Shutterstock/illusztráció

Az internet az a háló, ami mára körbefonja életünket. Lehet csodálatos dolog: a szórakozás és a művelődés kincsesbányája. Segítségével kommunikálhatunk más országban, de akár más földrészen élő barátainkkal is, nyelveket tanulhatunk, ügyeket intézhetünk, vagy olyan érdekes tudásra tehetünk szert, amire valószínűleg soha nem lesz szükségünk, mint például, hogy mennyi a legtöbb csiga, ami egy ember arcán elfér (43). Azonban lehet igazán megdöbbentő és sötét dolgokra is használni az internetet.

A deep web, avagy a mély web az internetnek az a része, amit az általános keresők nem látnak: a szokásos módon nem férhetünk hozzá az itteni tartalmakhoz. A világháló óriási platform. Ami a kezdetekben néhány weboldalt jelentett, az mára felfoghatatlan nagyságú felületté nőtte ki magát. 2013-ban próbálták meghatározni a látható internet méretét: az akkori becslések szerint 14,3 billió weboldal létezett. Aki mindre szánni akar legalább egypercnyi időt, annak bizony elég sokszor kellene megszületnie. A szakértők szerint a deep web még ennél is sokkal nagyobb. Az általános becslések szerint ötszázszorosa a mindenki által elérhető internetes felületeknek. Az egész netet tehát úgy kell elképzelni, mint egy jégsziklát, aminek csak a csúcsa áll ki a vízből, a nagy részét takarja a tenger.

Lenyomozhatatlanul

Jó oka van annak, hogy a keresők nem találják meg ezeket a tartalmakat: a legális és érdekes dolgok csupán egy szeletét teszik ki a mély webnek. Egy külön böngészővel lehet csak ráakadni, ami elrejti az IP-címünket, így lenyomozhatatlanná tesz minket.

Az internet legsötétebb része a dark web, avagy a láthatatlan web. Itt már tényleg nagyon vékony szelet az a tartalom, ami nem tartozik a szigorúan illegális dolgok közé. A tematikus fórumokon számos dolog megtalálható: nemcsak hamis bankkártya, kamu személyi, de szinte bármilyen irat beszerezhető. Persze a dark weben nem működik sem az online átutalásos, sem a személyes készpénzes fizetés.

Az utóbbi tíz évben rohamosan megugrott a bitcoin és más kriptovaluták értéke. 2010-ben egy amerikai férfi 10 000 bitcoint ajánlott egy fórumon annak, aki küld neki két pizzát, természetesen volt, aki kapott is a lehetőségen. Olyan ez, mintha antik kínai vázákkal fizetnénk ki a pár száz forintos késedelmi díjat a könyvtárban, hiszen mára a fent említett összeg 23 milliárd forintot ér. Valószínűleg ezek voltak a világ legdrágább pizzái.

Hogy mi ennek az árfolyam-növekedésnek az oka? Egyszerű: a különböző kriptovaluták jelentik a tökéletesen biztonságos, lenyomozhatatlan online fizetési formát.

Nem csupán bűn

A fegyverkereskedők és embercsempészek kedvelt helye az internet sötét oldala – a nyomozóknak hihetetlen fejtörést okoznak a látható, de azonosíthatatlan bűntények –, de nem csak illegális pénzszerzésre használják az ottani felületeket. A deep webet külföldön úgy emlegetik, mint az újságírók paradicsomát. Ennek az oka, hogy azokban az országokban, ahol gyenge a sajtó- és szólásszabadság, itt osztják meg cikkeiket, információikat az emberek. Ha a szerző egy mindenki által elérhető, lekövethető felületen tenné közzé írásait, hamar szembesülnie kellene a következményekkel.

(A borítóképen: Az internet legsötétebb része a dark web, avagy a láthatatlan web)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában