Felsőoktatás

2020.04.30. 16:00

Volt hallgatók ezreit érinti

A Miskolci Egyetem több mint hatezer beragadt diplomát adhat ki.

Bájer Máté

Április 20-tól nyújthatják be igényeiket volt egyetemeiken azok, akik a koronavírus-járvány miatt kihirdetett akcióterv keretében most nyelvvizsga nélkül is hozzájuthatnak diplomájukhoz.

Minden képzési formában

A mentesség alapképzésekre, mesterképzésekre és osztatlan képzésekre egyaránt vonatkozik, a finanszírozási formától függetlenül. Akkor is kérhető, ha valakinek több nyelvvizsga-kötelezettsége van. Az intézkedés, az eredeti elképzelések szerint körülbelül 75 ezer egykori hallgatót érint, de ennél valószínűleg többen jogosultak igénybe venni a nyelvvizsgamentességet: a Miskolci Egyetemen például 6224 fő (a karonkénti bontást alul olvashatják).

„Irtózatosan nagy szám ez – véli Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Normál helyzetben a kamara a minőségi diploma és ezzel együtt a nyelvvizsga mellett voksol. A XXI. században egy diploma nyelvvizsga nélkül kevés. Ez lenne az alapállítás. Innentől persze bonyolódik a helyzet…”

A megyei iparkamara elnöke szerint az intézkedés azt próbálja elősegíteni, hogy minél több hasznos munkavállaló jelenjen meg a munkaerőpiacon.

Meglepően magas szám

„Engem meglepett a magas szám. Nyilvánvalóan ez minden kart érint. Úgy gondolom, egy egyetemi diplomát megszerezni nyelvvizsga nélkül szakmailag nem normális dolog, ugyanakkor pozitív hozadéka is van: 6224 új diplomás kerül be a rendszerbe.”

Sokak számára nyílnak új távlatok az intézkedés miatt, és ez jótékonyan hathat a gazdaságra is.

„Azt feltételezem, hogy azoknak, akik mondjuk 2001-ben szereztek diplomát, de nyelvvizsga hiányában nem tudták átvenni, mára a túlnyomó részük elhelyezkedett, dolgozik. Valószínűleg a diplomájukhoz közeli munkakörben próbálják hasznosítani a tapasztalatukat. Ezt támasztja alá, hogy sok vállalat nem az oklevél, hanem a gyakorlati tudás miatt alkalmaz valakit. Ha viszont van egy papír, ami igazolja a megszerzett tudást, az új távlatokat nyithat meg. Szerintem tehát, a gazdaság talpra állításához ez egy elfogadható döntés. A jövőt illetően azonban továbbra is az a kamara véleménye, hogy szükséges a diplomához a nyelvvizsga.”

Bihall Tamás véleményéhez hozzáfűzte, hogy a jövőben érdemes lesz foglalkozni az idei felvételi adataival is.

„Az mindenkit meglepett, hogy 20 százalékkal csökkent országosan és a Miskolci Egyetemen is a jelentkezők száma. Ennek bizonyára többféle oka van, de nyilvánvalóan probléma, hiszen a közgazdasági, a mérnöki és természettudományi diplomások a gazdaság számára kiemelkedően fontosak.”


Beragadt diplomák

Állam- és Jogtudományi Kar 864

Bartók Béla Zeneművészeti Intézet 128

Bölcsészettudományi Kar 1132

Comenius Főiskolai Kar 221

Egészségügyi Kar 309

Gazdaságtudományi Kar 1684

Gépészmérnöki és Informatikai Kar 1007

Műszaki Anyagtudományi Kar 342

Műszaki Földtudományi Kar 537

Összesen 6224

(A borítóképen: Kérdés, hogy állást lehet-e találni nyelvtudás nélkül| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában