Varknal Mónika

2020.03.28. 16:30

Like-okra vadászó menőzés

A like-ok számának növekedése érdekében sokmindenre képesek a fiatalok.

V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Sátoraljaújhely

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A fiatalok számára az Instagram kifejezés teljesen átlagos, rengeteg felhasználóval rendelkezik, mindennapjaink része. Hatalmas világsztároktól kezdve egészen az állatokig. Igen, ez nagyon furcsán hangzik, de sok felhasználó házikedvence nevében készít instagram fiókot. De mi is az az instagram? A fentiek alapján kiderül, hogy egy közösségi oldaról beszélünk (például: Facebook, Twitter). Működését 2010-ben kedte el, mára már több milliárd felhasználóval rendelkezik. Elsődleges funkciója fotók megosztása a nagyvilággal, amelyeket filterekkel, effektekkel szerkeszthetünk, megadhatjuk tartózkodási helyünket, és ismerősöket is megjelölhetünk egy bejegyzésnél. Persze egyéb funkciói során cseveghetünk ismerőseinkkel akár írásban, akár videochat keretében, és élővideó indítására is alkalmas. Instagram fiókkal már rendelkeznek az oktatási intézmények, különböző áruházak, cégek, vállalkozások is. Sajnos, napjainkban az is előfordul, hogy ugyanazon személynek akár több aktív fiókja is van, más-más adatokkal – megtévesztés céljából. Ez veszélyforrás a fiatalabb korosztálynak, de ez jelen van más közösségi oldalakon is. Előfordul olyan is, hogy valaki azért készít több fiókot, mert így rendszerezi témáit – legtöbbször a hobbikat. A felhasználók védhetik fiókjukat úgy, hogy csak azon személyek láthatják a feltöltött tartalmakat, akiknek a felhasználók engedélyezik. Ezen a közösségi oldalon a legkedveltebb felhasználók az influencerek. Az influencerek különböző cégek termékeit, szolgálatatásait „reklámozzák” ezzel kelendőbbé teszik az

árucikkeket, rendszeres terméktesztekkel jelentkeznek, ami vonzza a követőtábor növekedését. Rendkívül sok fiatal követi ezeket az úgynevezett „véleményvezéreket”, már- már példaképekké válnak szemükben. Az influrncerek világában az is előfordul, hogy vicces előadásban a megfelelő korosztálynak különböző témákról beszélnek – amiből esetleg tanulhatnak is -, de egyszerű mindennapi témákról – mint például: divat, sport, online játékok – is készíthetnek tartalmakat. Ezen információk alapján nem gondolnánk, hogy sok hátránya lenne az Instagram használatának. Sajnos, mint más fénykép megosztó funkcióval rendelkező közösségi hálózattal együtt, a felhasználók körében előfordul a versengés. A versengést a like-ok vadászata okozza. A serdülő fiatalok úgy gondolják, hogy minél több like-ja van valakinek, az annál értékesebb, „menőbb”. A like-ok számának növekedése érdekében sok mindenre képesek a fiatalok, és nem gondolnak bele, hogy milyen következményei lehetnek cselekedetüknek. Szerintem alapvetően egy jó közösségi oldal, de tudni is kell jól használni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában