Mezőgazdaság

2020.03.08. 19:00

Időjárás szerinti munkák

A kártevők és a kórokozók sem tudtak kellően megritkulni az enyhe időben.

Pap Gyula

Forrás: shutterstock/illusztráció

Hiába vártuk a telet, nem érkezett meg idén. A február gyakorlatilag a tavasz első hónapjának tekinthető: változékony, enyhe, szeles időjárás zivatarokkal. Ez pedig kiszámíthatatlan következményekkel is járhat a mezőgazdaságban.

Tavaszi munkák februárban

A vetések és a kártevők egyaránt jól teleltek, a korai növények nedvkeringése már be is indult. Az előrejelzések szerint március első felében sem lesz komoly hideg, bár a szokásosnál korábban fejlődő növények számára egy idő után már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletek, a gyakran előforduló fagyok is károsak lehetnek március folyamán – hívja fel a figyelmet az agrometeorológia.

Az elmúlt napokban szinte bárhol láthattunk a domboldalakon dolgozó traktorokat, a szokottnál jóval korábban kezdődtek meg a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az elmúlt tíz évben nem volt erre példa, az enyhe időjárásnak köszönhetően azonban megindult a vegetáció, így a gazdák kénytelenek az időjárás után menni.

– Zöldülnek a mezők, az árpa, búza, repce, a növények jó kondícióban vannak – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Éppen ezért egy komolyabb tavaszi fagy jelentős károkat okozhat a már megindult állományokban. A fagymentes, enyhe időben a kártevők és a kórokozók sem tudtak kellően megritkulni, megnehezítve a növényvédelmet a szezonban. A tavaszi vetőmagbeszerzésekkel vannak elfoglalva a gazdák, és megkezdték a talajlezárásokat és a repce fejtrágyázását. A csapadékszegény időjárás kedvezett a mezei pocok túlszaporodásának, a védekezést előírásszerűen kell elvégezni, különben jelentős kárt okozhat a természeti környezetben, és veszélyeztetheti a ragadozómadár-állományt is.

Megindulnak a hajtások

Az őszi vetések közül a búza és az árpa jellemzően a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a hat-nyolcleveles állapotban lévő repce hajtásai is megindulnak. A meleg időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése már megkezdődött, és a korai vetésű növényeknek is készítik a magágyat. Az előttünk álló héten nyugati irányból ismét több időjárási front vonul át fölöttünk, meglehetősen csapadékos időre van kilátás.

Összességében húsz és ötven milliméter közötti csapadék valószínű. A szeles idő folytatódik, a hőmérséklet a hét második felében visszaesik néhány fokot, különösen pénteken lesz hűvösebb, illetve szombat hajnalban hűl országszerte fagypont alá, a fagyzugos tájakon mínusz öt fok alá a levegő.

Az előrejelzések szerint a hét hátralévő részében is folytatódik az átlagosnál néhány fokkal melegebb időjárás, ezért készülnek úgy a gazdák a mezőgazdaságban, hogy az időjárásnak és nem a téli hónapnak megfelelő munkákat kell elvégezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában