nőnapi rendezvény

2020.03.06. 18:00

Csupa szív közösség az egészségért Miskolcon

A szív- és érrendszeri megbetegedésekből felgyógyult embereket tartja össze a Miskolci Szív Egyesület.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Szív Egyesület nőnapi rendezvényén jártunk hétfőn, ahol Tőszegi János és Fodor János férfi tagok köszöntötték a főként már nyugdíjas és özvegy hölgy tagokat a Szent Ferenc Kórházban.

Negyed évszázad

– Szeptemberben ünnepeltük a huszonöt éves évfordulónkat, és folyamatosan gyarapodunk. Tavaly nyolcan csatlakoztak hozzánk, és velük együtt nyolcvanan vagyunk. Főleg a szív- és érrendszeri, valamint a keringési betegségek kezelésével, megelőzésével kapcsolatos programokat szervezünk – mondta Kövér Gáborné egyesületi titkár, szervező. – Minden hónap első hétfőjén találkozunk. Elnökünk dr. Losonczi István kardiológus főorvos, aki felvilágosítja a kórház érintett betegeit a közösségünkről. A megyei kórház egészségfejlesztési irodája támogat bennünket. Tagjaink többsége szívbeteg, néhányan műtéten is átestek már, mások pedig pártolóként érkeztek közénk.

Az aktív közösség nemcsak havonta találkozik rendszeresen, hanem több nagy rendezvényt is szerveznek a tagjaik számára és azoknak az érdeklődőknek, akik érintettek a betegségben.

Sportnap és torna

– Állandó előadónk Sári Róza életmód-tanácsadó, de gyakran meghívunk orvosokat is. Emellett heti két alkalommal kardiológiai tornát szervezünk. Országos szinten pedig a háromnapos nívós sporttalálkozón gyűlik össze az a négyszáz fő, akik a szívegyesületek tagjai. Ez tulajdonképpen orvos–beteg találkozó is, amely minden évben más-más városban szerveződik. Tavaly Zalaegerszegen volt, idén Székesfehérvárra megyünk. Közösség­építő céllal kirándulásokat, fürdőzéseket, szalonnasütést és főzőnapot szoktunk még rendezni, továbbá megtartjuk a nagyobb ünnepeket. Szeptemberben a szív világnapját is mi szervezzük a Hősök terén. Amikor pedig táncolni támad kedvünk, akkor a Diósgyőri Cukorbetegek Egyesületéhez csatlakozunk, de már Az Életért a Rák Ellen Egyesület is meghívott bennünket többször – sorolta az eseményeiket a titkár lelkesen.

A nőnapi rendezvény, amelyre ellátogattunk, alkalmat adott arra is, hogy néhány régi tagot is megkérdezzünk: mi tartja őket évtizedek óta a közösségben.

– Kaptam egy infarktust 1995-ben a telkemen, és ide, a Szent Ferenc Kórházba kerültem be rehabilitációra. A főorvos úr hívta fel a figyelmemet a kardiológiai tornára. Így kerültem kapcsolatba a szervező egyesülettel. Ez egy olyan közösség, ahol meg tudjuk beszélni egymással a problémáinkat, mert jó csapat alakult ki. Én személy szerint nagyon vigyázok az egészségemre, mert 2005-ben műtéten estem át. Otthon szobakerékpározom. A sportnapon, amelyet 2013-ban és 2015-ben mi rendeztünk Miskolcon, pedig tekézni szoktam – mesélte Tőszegi János életmódjáról a saját tapasztalatai alapján.

Meghallgatják egymást

– Szívproblémával kerültem kórházba. Kétszer kaptam kevésbé súlyos infarktust, és a főorvos úr, aki a kezelőorvosom volt, bemutatta nekem a Miskolci Szív Egyesületet. Aztán itt ragadtam a gyógytorna és a pingpong révén, amivel 76 éves koromig a sportnapjainkon is indultam – fűzte hozzá Horváth Józsefné.

– Özvegy maradtam kétszer is, és egy beteg ongai fiatalasszony szólt, hogy létezik a szív­egyesület. Először a társaság vonzott, és az érdekes előadások, de 84 évesen már az sem mindegy, hogy rendszeresen járok tornázni – mondta el végül Parkó Istvánné az egyesület tagjai közül.

(A borítóképen: A nőnapot is együtt ünnepelték)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában