Kocsonya

2020.02.12. 12:15

Visszakapta nevét a fesztivál

Miskolcon pénteken kezdődik az újra az eredeti nevét viselő, tradicionális Kocsonyafesztivál 2020.

Nagy-Hankó Krisztina, Detzky Anna

Hét év után, február 14. és 16. között visszatér szülővárosába a miskolci Kocsonyafesztivál, amelyet sajtótájékoztatón harangoztak be kedden a városháza ovális termében.

„Azon munkálkodtunk, hogy ez a rendezvény viszszakerüljön eredeti méltó helyére és színvonalára, illetve hogy minden miskolcié legyen. Korábban Magyarország egyik kiemelkedő téli fesztiválja volt, és büszkén szervezzük” – mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere. „A helyi legenda nyomán, a Kocsonyafesztivál kabalaállata a béka, amely a zöld gondolat jegyében újrahasznosított anyagból készült. Vállaltuk, hogy a résztvevők számára ingyenes programokat és különleges finomságokat biztosítunk. Az ételeket és italokat limitált áron lehet majd megvásárolni.”

Rózsa Edit, a fesztivál alapító tulajdonosa elmondta, hogy a Kocsonyafesztivál visszatérése azoknak a miskolciaknak köszönhető, akik így tartották meg a köztudatban a rendezvényt. Idén kiemelt hangsúlyt kapott a két és fél hónapos szervezőmunkában a közösségépítés. A Bálint-nap remek alkalom erre, amelynek jegyében a Szinva terasz a szerelem szigetévé alakul.

A megyeszékhely vezetése a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.-t bízta meg a rendezvény szervezésével – fogalmazott Novák Irén ügyvezető. Majd hozzátette, hogy a fesztivál három napja alatt három színpadon 47 zenekar ad koncertet, és a vásárra több mint 130 kiállítót várnak, többségében kézműves termékekkel.

Véradást is szerveznek

A Kocsonyafesztivál rendezvényeihez kapcsolódóan pénteken és szombaton délután 2-től 6-ig véradást szerveznek a polgármesteri hivatal aulájában – erről számolt be egy másik sajtótájékoztatón Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. megyei szervezetének igazgatója. Fontos lenne, hogy ezeken a városi véradó napokon sokan jelentkezzenek, hogy minden vércsoportból rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiség, és biztonságos legyen a vérellátás – hangsúlyozta. Az influenzajárvány miatt most kevesebb az önkéntes donor, mint egyébként.

A gasztronómiai fesztiváltól azonban azt várják, hogy odavonzza az embereket és talán nem csak a miskolciakat. Igazi fesztiválhangulatú véradást terveznek rengeteg ajándékkal, köszönhetően a felajánlásoknak. Minden véradót farsangi fánkkal várnak, de a sorsolást követően gazdára talál a többi tárgyi nyeremény is. A szervezők kérnek mindenkit, aki teheti, segítse embertársait a véradással.

(A borítóképen: Kedden is épültek a fesztivál pavilonjai | Fotó: Bujdos Tibor )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában