haláleset

2020.01.26. 14:23

A mentőszolgálatot vádolja a csenyétei polgármester egy férfi haláláért

Kiss István azt állítja: nem mehetett be a faluba a mentőautó rendőrök nélkül.

Horváth Imre

Forrás: pixabay/illusztráció

Szombaton késő délután elhunyt egy 42 éves férfi helyi férfi Csenyétén, aki a fürdőszobájában lett rosszul. Rögtön mentőt hívtak hozzá, de a település polgármestere szerint a mentőautó megállt a falu határában és csak a kiérkező rendőrökkel együtt hajtott be, a késlekedés pedig a férfi életébe került.

Nem a dolgozókat hibáztatják

A közösségi oldalon tett közzé egy videót Kiss István, Csenyéte polgármestere, amelyet az utcán rögzített, és amelyen a háttérben a mentősök és rendőrök dolgoznak. A polgármester állítása szerint megmenthető lett volna a falubeli férfi, ha időben jön a segítség, azonban a mentősöknek központi utasításra meg kellett állniuk a „tetőn”, amíg ki nem értek a rendőrök, és csak aztán hajtottak a faluba. A videón felháborodott falubeliek is be-be kiabálnak megerősítve a településvezető szavait, aki azt is állítja, hogy „náluk nincsenek lincselések”, így nem érti az okokat, és egy tavalyi, gyermek-halálesetet is a mentők késlekedésével magyaráz. Az is elhangzik, azért bánnak így velük, mert cigánytelepülésről van szó.

A háttérben az egyik mentős is magyarázkodik, de a polgármester megnyugtatja őket: nem ők a hibásak, hanem a vezetőik, akiket fel fognak jelenteni. Majd arra kérik a polgármestert, hogy állítsa le a felvételt, aki erre felszólít másokat is és így ér véget a felvétel.

Vizsgálják az ügyet

Megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Encsi Rendőrkapitányság általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja az ügyet, a halálesettel kapcsolatban idegenkezűség nem merült fel. A rendőrség a mentőszolgálat hívására ment a helyszínre, ahol a mentősök munkáját biztosították és elvégezték a helyszíni szemlét.

Az esettel kapcsolatban tájékoztatást kértünk az Országos Mentőszolgálattól, melyet azonnal közzéteszünk, ha megkapjuk. A 444.hu-nak annyit mondtak: meg kell vizsgálniuk, hogy mi történt, keresik az érintett egységet, és amíg velük nem beszéltek, nem nyilatkozhatnak.


Már telefonon fenyegették őket

Az esettel kapcsolatban megkeresésünkre úgy tájékoztatott a mentőszolgálat, hogy kénytelenek voltak védelmet kérni a rendőrségtől.

„A jelzett esetben a mentőhíváskor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két mentőegységet is riasztottunk, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítettük az ott tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében. A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk. A házból kihozott beteg újraélesztését a mentők is folytatták, de a beteg életét sajnos nem lehetett megmenteni, a halál okát szakértői vizsgálat fogja tisztázni. A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk.

A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a mentők fontos alapértéke az egyenlőség, az a hivatásunk, hogy a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk” – hangsúlyozta honlapunknak Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.


Csenyétei polgármester videója:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában