környezetvédelem

2019.10.29. 16:00

Mások szemetét szedik össze az erdőben

Fél év alatt hatezer liternyi hulladékot gyűjtött össze egyedül a Bükkben a miskolci Duli Gábor.

Detzky Anna

Duli Gábor és a sok zsáknyi szemét

Forrás: Duli Gábor fotói

Természetjáró hobbija révén vált környezettudatossá a fiatalember és ezzel párhuzamosan a világban végbemenő folyamatokra is kinyílt a szeme. Elhatározta, hogy nem vár tovább másokra, hanem személyesen tesz valamit a természet megóvása érdekében.

– Több éve rendszeresen járok túrázni, leginkább a Bükkbe. Tavasz óta komolyabban érdeklődöm a környezetvédelem iránt és gondoltam, hogy a sétáimat szemétszedéssel köthetném össze. Az volt a célom, hogy legalább száz zsákot megtöltsek, ami körülbelül húsz alkalom és hat hónap alatt sikerült – mondta Duli Gábor. – A kirándulásaim nagy része a Majális-parktól indul, ezért a Szinva árterében kezdtem el a munkát és a Csanyikban folytattam. Egy alkalommal körülbelül négy órát töltök kint. Májusban a sok eső miatt ritkán jutottam el az erdőbe, de most ősszel újabb 25 zsáknyi hulladék gyűlt össze.

Vigyük magunkkal

Az aktivista véleménye szerint a szemétáradatot csak azzal lehetne megfékezni, hogyha megváltozna az emberek szemlélete és minden túráról haza vinnék magukkal a szemetüket.

– Az erdei pihenőhelyekről is elszállítják a hulladékot, de a kirándulók nagyon sokszor dugig pakolják a kukákat, vagy ha már nem fér bele, akkor a közelében halmozzák föl a bedobandót, ahelyett, hogy magukkal vinnék. Viszont a legtöbb kárt az autósok okozzák. Ugyanakkor egyre többen vannak olyanok is, akiket ez komolyan zavar és szívesen csatlakoznak a könyéken munkálkodó szemétszedő csoportokhoz. Saját környezettudatoságom része az is, hogy mindenhová kerékpárral járok és csak azt vásárolom meg, amire valóban szükségem van – osztotta meg gondolatait.

Közösség épül

Gábor kezdeményezése annyiban különleges, hogy egyedül végezte a tetemes munkát, de ahogy maga is említette, régiónkban más szemétszedők is működnek. Ezek közé tartoznak a TeSzedd! mozgalom résztvevői és az Erdőmentők országos hálózatának önkéntesei.

– Néhány erdész összefogásával indult az Erdőmentők tevékenysége a Budapest környéki erdőkben, amelyek ökológiai szempontból rendkívül rossz állapotban vannak. Aztán egyre többen csatlakoztak hozzánk és ma már hét központtal működünk országszerte – tájékoztatott Tar-Csonka Zsófia, erdő- és vadvédelmi koordinátor, az Erdőmentők Alapítvány miskolci régiójának vezetője. – Tavasztól őszig havonta szervezünk szemétszedő alkalmakat a Bükkben, ahol 5-8 fő mindig összegyűlik. Az önkéntes listánkon jelenleg összesen 41-en szerepelnek. A környezetvédelem mellett fontos számunkra, hogy a közösséget is ápoljuk, ezért szalonnasütést és forralt borozást tartunk minden év végén.

Járőrök és faültetés

A régiós vezetőt az önkéntesek motivációjáról és jelenlegi akcióikról kérdeztük.

– Leginkább családos, természetjáró emberek csatlakoznak hozzánk. Sokan kertes házban élnek és látják, ami a környezetükben történik. Családi napokat szervezünk az erdőben, ahol szemléletformáló előadásokat tartunk és óvodákba, iskolákba is járunk. Az önkénteseinknek pedig egészségügyi és balesetvédelmi képzéseket tartunk. Az online felületen bárki csatlakozhatnak hozzánk. A szükséges eszközöket az alapítvány adományaiból fedezzük, de gyakran hoznak magukkal saját felszerelést tagjaink. Legújabb kezdeményezéseink a nyáron indult erdei járőr szolgálatunk, illetve a november 16-án tartott faültetési nap, amit a Spider Mentőcsoporttal közösen, az ő gyakorló pályájukon szervezünk – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában