Egészség

2019.08.02. 15:00

Nyári nátha? Van ilyen. Mit tehetünk ellene?

A nátha nem válogatja meg az évszakokat. Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa szerint annyi a különbség, hogy nyáron ritkább, az immunrendszerünk hatékonyabban védekezik.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Vírusok és baktériumok

– A betegségért elsősorban a vírusok és baktériumok a felelősek – magyarázza a doktornő. – Akadnak olyan vírusok, amelyek a melegben még aktívabbak. Az enterovírusok tüsszentés, köhögés útján terjednek és a megfázás tüneteit produkálják, de kiütéseket és hasmenést is eredményezhetnek.

Dr. Somogyi Katalin arra is emlékeztet, hogy a hőségben hirtelen elfogyasztott hideg ételek, italok vagy a testünkhöz tapadó hideg, nedves fürdőruha szintén kockázati tényezők. A klíma is sok gondot okoz manapság: ha huzamosan tartózkodunk egy túlhűtött helyiségben, a bőrfelület is túlságosan lehűl, aminek gyulladás lehet az eredménye. Ha az autó klímáját járatjuk folyamatosan, begyulladhat az arcüreg, a homloküreg, megfájdulhat a torok. A légkondi emellett kiszárítja az orrnyálkahártyát, így védtelenebb lesz a kórokozókkal szemben.

S mit tegyünk, ha náthásak leszünk?

– A nyári náthát okozó vírusos betegségek általában 2-3 nap alatt javulnak. Pihenjünk sokat, igyunk minél több meleg gyógyteát (citromfűből, hársból, bodzából), tartsunk könnyű diétát, szedjünk C-vitamint, és kerüljük a ventilátort vagy a klímát – mondja dr. Somogyi Katalin.

A főorvos még hozzáfűzi: ha a tünetek nem múlnak, gondolnunk kell esetleges pollenallergiás megbetegedésre is. Ha lázasak lennénk, és az orrváladék színe sárgás-zöldes jellegűre változik, bakteriális felülfertőződés történhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában