Állatvilág

2019.08.07. 10:00

Kutyára rontott a kölykeit védő koca

Támadó vaddisznóról tájékoztatta szerkesztőségünket olvasónk.

Bájer Máté

A támadásban megsérült vizsla

Vaddisznó támadt egy kutyára az Avastetőn – a július 29-i támadást túlélte ugyan a kutya, de csúnyán megsebesült. A gazdi az eset kapcsán szeretne mindenkit figyelmeztetni a veszélyre.

– A vizsla kutyusunkat sétáltattuk az Avasi kilátónál, amikor egy 6-7 malacos vaddisznó támadt rá – írta meg lapunknak olvasónk. A kutyát még aznap reggel megműtötték, az orvos szerint hosszú ideig tartó, lassú gyógyulása lesz. A három harapásból egy nagyon súlyos. A kutyának gyökerestől kitépődött a jobb oldali felső metszőfoga, és az alsó is kimozdult a helyéről – sorolta.

A koca veszélyesebb

Az eset nem egyedülálló, máskor is meggyűlt már a gazdik dolga a kóbor vaddisznókkal. A közösségi oldalon osztotta meg tavaly márciusban tapasztalatait egy férfi, aki szintén a kutyáit sétáltatta a kilátónál, amikor az avarból két vaddisznó rontott rájuk. A poszt alá rengeteg komment érkezett, sokan írtak hasonló kalandokról. Idén tavasszal például a Szentpéteri kapuban, a Kassai úti játszótéren figyeltek fel három nagy testű vaddisznóra. Az ott lakók értesítették a hatóságokat és a helyi vadásztársaságot is.

A vaddisznók ősz végén szaporodnak, így a fialási időszakuk január közepétől májusig tart. Bár a vaddisznó általában kitér az ember elől, ha sarokba szorítják vagy veszélyben érzi a malacait, akkor támadhat. Valószínűleg az utóbbi helyzet állt fenn a mostani találkozás során is.

Pórázon biztonságosabb

– A 112-n bejelentettük a támadást. Sokan járnak ide kutyát sétáltatni, akár gyerekek is. Aggasztó, hogy olyan helyekre merészkednek az állatok, ahol általános iskola, óvoda és bölcsőde is van a közelben. Ideje lenne olyan megoldást találni, ami jó nekünk és négylábú társainknak, illetve a vadnak is – írja olvasónk.

Honnan került az Avasi kilátó környékére a koca? Hiszen jelenleg a terület egyik oldaláról sincs igazán kapcsolatban összefüggő fás részekkel. A vaddisznók szokásainak és viselkedésük okainak kapcsán volt kollégánkkal, Kiss József természetfotós-újságíróval beszélgettünk, aki kuriózumnak számító barátság részese volt, ugyanis 15 évig nevelt egy elárvult kismalacot, amiből hatalmas vadkan és különleges barát lett. Tapasztalatait Röfi regénye című könyvében beszélte el. A szerző alig ismert, sőt félreismert, a kutyáéhoz mérhető intelligenciával rendelkező állatfajról mesél.

– Kutatások szerint, amennyiben a mostanihoz hasonló tempóban halad az élővilág kipusztítása, a vadállatok közül végül csak a patkány és a vaddisznó éli majd túl az emberi tevékenységet, ugyanis ez a két faj a legellenállóbb és legalkalmazkodóbb – mondja Kiss József, aki szerint a vaddisznók nem félnek az embertől:

– Hivatalos adatok szerint Berlin belső részeiben 1500 vaddisznó él. Azért húzódnak be a városokba, mert a fakitermelésre optimalizált erdők nem képeznek alkalmas életteret a számukra. Ők a cserjés, bozótos területeket kedvelik, amiből az Avason is van bőven. Itt találnak élelmet, és nem fenyegetik őket a ragadozók.

Azt hinnénk, hogy a szemetesek és a könnyen megszerezhető étel vonzza őket elsősorban, de Kiss József szerint a gödöllői egyetem egy tanulmánya során a városba húzódó disznók gyomortartalmát vizsgálták, ami nem tért el lényegesen erdei társaikétól.

– A vaddisznó számára egy kutya nem ellenfél, mindazonáltal épeszű vaddisznó csak bizonyos körülmények között támad. Van egy láthatatlan kör, ha ezen kívül esünk, akkor menekül, ha belül jövünk, akkor támad. Ha van lehetőségük, hátrálnak. Éppen ezért tanácsolnám a gazdiknak, hogy sétáltassák pórázon a kutyájukat, mert egy kíváncsi városi eb könnyen átlépheti ezt a határt – véli a sokat tapasztalt természetfotós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában