Miskolc

2019.08.22. 13:00

Különleges zenei csemegék találhatók az idei őszi miskolci koncertkínálatban

A 30Y ritkán látható előadását lehet meg­tekinteni a MüHa-ban.

A 30Y egy korábbi miskolci koncerten

Fotó: Ádám János

Az előzetes hírek szerint rendkívül színes lesz a miskolci koncertpaletta, számos kedvenccel találkozhatnak a zenekedvelő városlakók. A teljesség igénye nélkül felsorolva színpadra lép a Vágtázó Halottkémek, az Ossian és a Road zenekarral is találkozhatnak rajongóik. Az őszi koncertkínálat különleges elemeként szeptember 27-én a 2000-ben alakult pécsi csapat, a 30Y ritkán látható előadását lehet megtekinteni a MüHa-ban. Különleges vendége is lesz a szombathelyi buszjáratról nevet kölcsönző srácoknak, ő nem más, mint Mucsi Zoltán Kapa. Ez a kocsmakoncert jellegű akusztikus előadás 2015-ben mutatkozott be a Művészetek Palotájában, Budapesten – és idén júniusban megint programra tűzték.

Előzenekarból avanzsáltak

Alakulása óta a csapat számos magyar alterformáció előtt koncertezett, rengeteg fesztiválon lépett föl, míg mára maguk is elődjeik státuszába érkeztek. 2007-ben Beck Zoliék (énekes-gitáros) már a világhírű Muse előtt is felléphettek a Papp László sport­arénában. Idén március végén jelentkeztek új albummal, ennek címe Ki az, akit még megölelnél. Kezdjük onnan, hogy van négy fickó. Van nekik barátjuk, Kapa, de inkább Mucsinak mondják, Zolinak nem hívják, mert túl sok a Zoli, nem lehet tudni, melyiknek szólnak. Egy vasútállomás restijében találkoznak. A zenészek nem fognak színészkedni, a színész nem fog zenélni: szóval koncert lesz. Így együtt beszélnek az átmenetiségről, a köztességről, arról, ami nem is már, nem is még, arról, hogy „Nem volt csatlakozás”. Egyenes beszéd ez, a kétség egyenessége. Ezért lesz könnyű nevetni is például. A 30Y kocsmakoncertje a MÜPA-ban debütált 2015-ben.

Jó újra hallani

Magukról így vallanak: „a 30Y egy zenekar. Négyen testvérek. Ikrek. Négy tojás, olyanok, hogy meg sem tudod különböztetni őket. Néha ők maguk is összekeverik a másikat saját magukkal. Nem is a dalaik miatt ismerik őket, hanem azért, mert ilyen, hogy négyes ikrek alapítanak zenekart, na, ilyen még nem volt. Télire pulóvert húznak, nyáron kisgatyát. És ha esik, sosem nyitnak esernyőt. Mindnek van autója, mindegyiknek más. Azt sosem keverik össze. Megjelent egy csomó lemezük, a platina az nagyon csillog. EGY, ez a címe annak, ami új. EGY koncertlemez, ami megörökít egy őszt, egy hetet, egy hétvégét. Jó újra hallani a hangotokat.”


Közvetlen hangzás

Maga a forma, az akusztikus hangvétel már ismert és szinte egyidős a zenekarral, a 30Y lassan tizenöt éve játszik közvetlen hangú koncerteket: fesztiválokon vagy éppen utca­zenélve. 2012-ben megjelent a Szentimentálé album, ami egyben jelenti a zenekar akusztikusan hangszerelt dalainak tárát és azok újrakoncepcionálását is. Idővel egyre több dal került az akusztikus dalrendbe a zenekar teljes repertoárjából, az intim megszólalás pedig lerázta magáról a pátoszt, inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták váltak fontossá. 30Y-dalok szentimentálisan, a kocsmapulton vagy éppen egy restiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában