Budapest

2019.08.23. 13:00

Hosszú az út a tervezéstől a templom-megvalósításig

Jövő nyártól várja a híveket a mocsolyási templom.

Nagy József

A templom alapja már elkészült

Fotó: Kalas Mária

Elkészült a mocsolyási templom alapja, de az ünnepélyes, hivatalos alapkőletétel októberben lesz, tudtuk meg Nemcsák Károlytól, a budapesti József Attila Színház igazgatójától, a templomépítés ötletgazdájától, a beruházás költségeire nyitott számla első befizetőjétől. Az állami és egyházi támogatással, valamint a helybéli lakosok anyagi segítségével a jövő nyár közepén, július első vasárnapján, a mocsolyási búcsú napján már megnyitja kapuját a Kisgyőrhöz tartozó Mocsolyás temploma.

A napjainkban mindössze ötven házat és 140 lakost számláló település lakói a közeli Sály községbe jártak át a vasárnapi misére, mint ahogy a művészi pálya hívó szavára annak idején innen elszármazott Nemcsák Károly is, aki pályája kezdete óta, évtizedeken át dédelgette a helyi templom megépítését.

Közösség erősítése

– Sokat köszönhetek az engem utamra bocsátó szülőfalumnak, az itt élő mocsolyásiaknak, akiknek együtt érző támogatását mindig érezhettem, és bennem élt az, hogy ezt valamikor meghálálom. Az épülő templom a közösségépítés, a közösség megerősítésének fóruma lesz. Ám az álom megfogalmazásától eddig is hosszú út vezetett idáig, hiszen az építkezéshez a területet meg kellett vásárolni, aztán pedig egyeztetések sora várt az egri érsekség vezetőivel. Tervezőt, kivitelezőt találni már könnyebb volt, hiszen elkötelezett szakemberek ajánlották fel segítségként a munkájukat. Mindebben vállvetve vett és vesz részt a keresztlányom, aki mellettem a legfőbb támogatója a tervek megvalósításának. De ezt tette Kékedi László kisgyőri polgármester is, ahová közigazgatásilag a mi falunk, Mocsolyás tartozik – mondja bevezetőül a színházigazgató.

Ami már biztos, Eperjesi Szabolcs és Kiss Attila tervei alapján az alapokat követően elkezdődhet a felépítmény megvalósítása is. Települési léptékekben gondolkodtak, a falu nagyságának megfelelő arányok tartásával. Aztán két évvel ezelőtt jótékonysági koncerttel járultak hozzá ismert hírességek ahhoz, hogy az álom valóra válhasson. Egy korábban az építési területen történt ünnepélyes feszületállításra is mérföldkőként emlékezhetnek a mocsolyásiak. Mint minden beruházásnak, ennek is a pénzügyi kereteit kellett megteremteni. Ehhez a Magyar Közlönyben megjelent 100 millió forintos állami támogatás adta meg az alapot, de az adakozások 5 milliója ugyancsak nagy segítséget jelentett.

– Minden forintnak örülünk, a helybéliek erejükhöz mérten fizettek az építkezés megkezdéséhez, még az ezer vagy ötszáz forintos tételekért is hálásak vagyunk – szögezi le a színházigazgató. – Egy nevét elhallgató vállalkozó pedig 1 millió forintot utalt át. Aztán meglepetés is ért bennünket, Gyuláról jött valaki autóval, megállt a falu közepén és azt kérdezte, hol lehet itt adakozni a templomépítéshez. Elmondta, hogy olvasott a terveinkről és elhatározta, hogy a maga módján ő is hozzájárul az építkezés megvalósításhoz. Ennek jövő nyáron, július első vasárnapján jön el az ideje, a mocsolyási búcsút az új templom nyitásával együtt ünnepelhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában