nyár az óvodákban

2019.07.19. 11:30

Egy gyerek sem marad felügyelet nélkül nyáron

Jövő héttől – a két ügyeletes intézmény kivételével – négy hétre bezárnak az óvodák Miskolcon.

Nagy-Hankó Krisztina

Négy hétig tart a nyári zárás a miskolci óvodákban (illusztráció)

Fotó: Bujdos Tibor

Négy hétig tart a nyári zárás a miskolci óvodákban, és mindenhol egy időpontban van. Ebben a nevelési évben július 22-től augusztus 16-ig javasolta a fenntartó – mondta Szőnyi Márta, a miskolci Százszorszép Óvoda intézményvezetője. Az óvodai nevelési év szeptember 1-től augusztus 31-ig tart. A nyári zárás időpontjáról az intézményben kötelesek tájékoztatni a szülőket február 15-ig – emelte ki az óvodavezető.

A fenntartó önkormányzat általában két óvodát jelöl ki a városban, ahová vihetik a kicsiket. A megszokott napirend nem változik, és a játék fontosságára is ugyanúgy figyelnek az ügyeletes intézményekben.

Hogy várhatóan hányan veszik igénybe ezt, azt a megelőző időszakban felmérik, és ehhez mérten biztosítják a megfelelő pedagógus­számot.

Biztosított a felügyelet

– Jellemzően ebben az időszakban veszik ki a szabadságukat a dolgozók. Ami nem azt jelenti, hogy nem folyik munka az épületben, hiszen ilyenkor kerül sor a nagytakarításra – hangoztatta Szőnyi Márta. A szülőknek biztosítva van a zárás idejére a megfelelő gyermekfelügyelet. A fenntartó önkormányzat általában két óvodát jelöl ki a városban, ahová vihetik a kicsiket. A megszokott napirend nem változik, és a játék fontosságára is ugyanúgy figyelnek az ügyeletes intézményekben.

Hogy várhatóan hányan veszik igénybe ezt, azt a megelőző időszakban felmérik, és ehhez mérten biztosítják a megfelelő pedagógusszámot. Aki nem tudja a gyermeket elhelyezni máshol, az nyilvánvalóan örül ennek a megoldásnak – mondta a vezető. A tapasztalatok alapján a legtöbben megoldják a felügyeletet – mondjuk a nagyszülők segítségével – vagy erre az időszakra szervezik a családi nyaralást.

Nem veszik igénybe

A 4 éves Noel és a 2,5 éves Nikol anyukája, Hudák Eszter azok közé a szülők közé tartozik, akik nem veszik igénybe az ügyeletes óvodát.

– Mivel a kislányommal még itthon vagyok, egész nyáron tudok vigyázni mindkét gyermekemre, ezért nem igénylem a felügyeletet – mondta az anyuka. Azt gondolom, hogy nem érezné jól magát a kisfiam idegen helyen, idegen óvó nénivel. Így könnyebb programot szervezni, szabadabbak vagyunk és ez akkor számít a leginkább, amikor hosszabb kirándulásra vagy strandra megyünk. Persze megértem azt is, aki nem tudja megoldani a kicsi otthon tartását, ezért az ügyeletet nagyon jónak tartom – hangoztatta Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában