Tokaj-Hegyalja

2019.06.21. 19:00

Nem lett kötelező a zöldszüret

A hegyaljai szőlősgazdák hamarosan elkezdhetik a betakarítást.

Bánhegyi Gábor

Még éretlen állapotában kell leszedni a szőlőt

Zöldszüreti támogatásra lehetett jelentkezni idén azoknak a szőlősgazdáknak, akik úgy érzik, nem tudják majd értékesíteni a szőlőtermésüket, illetve annak egy részét.

Nyári szüret

A zöldszüret lehetőségét az Agrárminisztérium hirdette meg, mert úgy ítélik meg, hatalmas borkészletek halmozódtak fel Európában, ezért idén EU-s forrásból lehetőséget adnak a gazdáknak arra, hogy kompenzációt adjanak a zöldszüret miatti terméskiesésre. Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, és a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak. A piac stabilizálása, illetve a kínálati nyomás enyhítése érdekében a tárca zöldszüreti és borlepárlási támogatást ad a termelőknek. Rövid volt a határidő: június 11-ig kellett leadni az igényüket. A támogatás összege hektáronként 300 ezer – 1,1 millió forint lehet.

„Jó 569 hektáron mintegy 63 ezer mázsányi szőlő­mennyiséget fognak zöldszüret formájában be­takarítani.” Dr. Molnár Péter

A zöldszüret azt jelenti, hogy nem várják meg, amíg a gyümölcs teljesen beérik, hanem jelenlegi állapotában szüretelik le. Természetesen ebben az esetben nem a jelenlegi állapotában mérik le a szőlőt, hanem a korábbi évek termésátlaga alapján egy becsült termésmennyiséget állapítanak meg a szüretelt területről, és annak megfelelően adják majd meg a támogatást.

Nem kötelező

A jelentkezések lezárását követően az igényelt területek 10 százalékát leellenőrizték. A tényleges zöldszüretet június 24. és július 20. között kell elvégezni. A bejelentett zöldszüret után valamennyi területet le fognak ellenőrizni, és csak utána jöhet majd a kifizetés, ami legkésőbb november közepéig meg fog történni. A kompenzáció kiszámítása úgy történik, hogy megnézik az adott területre vonatkozó 2017-es és 2018-as referenciahozamot, és annak alapján állapítják meg a támogatást, amely legfeljebb a kieső termésmennyiség 50 százaléka lehet.

– Már megtörtént az összesítés – mondja dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – A Tokaji borvidéken több mint ezer betétlapot adtak ki, amelynek értelmében 569 hektáron mintegy 63 ezer mázsányi szőlőmennyiséget fognak zöldszüret formájában betakarítani. Ez az ezer betétlap nem ezer gazdát takar, hiszen akinek több parcellája is van, több helyen is igényelhetett zöldszüreti támogatást. Az sem biztos, hogy valamennyi bejelentett területen elvégzik majd a zöldszüretet, hiszen ha a gazda meggondolja magát, hagyhatja a szőlőt a tőkén, de a támogatást csak az igazolt zöldszüret után lehet majd felvenni, hiszen az nem kényszer, csak egy lehetőség.

Információink szerint elsősorban azokat a gazdákat érintheti a zöldszüret, akik korábban a mennyiségi termelésre koncentráltak és az Alföldről érkező felvásárlóknak értékesítették a gyümölcsüket, és miután már most látszik, hogy az alföldi felvásárlói érdeklődés elmaradt a korábbi évekétől, elképzelhető, hogy nem lesz kinek értékesíteni a gyümölcsöt. Ráadásul a borvidék legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonban lévő tolcsvai székhelyű Grand Tokaj Zrt. idén valamivel kevesebb szőlőt kíván felvásárolni.

– Tavaly a bő termés miatt több mint 85 ezer mázsa szőlőt vásároltunk fel, pedig átlagban 60–70 ezer mázsát szoktunk – mondja Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. – A gazdákat idén már kiértesítettük a zöldszüret meghirdetése előtt, hogy kikkel tudunk szerződést kötni, és már folyamatban is vannak a szerződéskötések. Idén mintegy 50 ezer mázsa szőlőt tudunk és fogunk felvásárolni, ennyire van tárolókapacitásunk, de így is a Grand Tokaj lesz messze a legnagyobb felvásárló 2019-ben Hegyalján. Az objektív szűrő az volt a kiválasztásnál, hogy az adott termelő 2017-ben és 2018-ban maradéktalanul teljesítette a szerződésben foglaltakat, és idén is legfeljebb három hektárról ad be szőlőt. A kistermelőket részesítjük előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában