Miskolc

2019.06.12. 12:20

Hét középiskolás diák lett rosszul, kiürítették a Barlangfürdőt

Gázt nem találtak a levegőben, még nem tudják mi okozta a bajt.

Horváth Imre

Ki kellett üríteni a Barlangfürdőt, heten lettek rosszul a levegőbe került gáztól

Fotó: Tóth Balázs

Nagy volt a riadalom szerda délelőtt a Miskolci Barlangfürdőben, ahol többen rosszul lettek, emiatt pedig a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem is több egységgel érkezett a helyszínre a fűrdőt kiürítették, és több, mint egy órárra le is zárták. Végül semmilyen mérgező anyagot nem találtak, így délutánra már ismét zavartalanul működhetett a fürdő.

Úgy tudjuk 10.55-kor érkezett bejelentés a 112-es segélyhívó központba. Egy osztálykiránduláson részt vevő középiskolás csoport több tagja rosszul lett, ezt tapasztalva pedig a velük lévő pedagógus értesítette a segélyhívót. Így a helyszínre vonult a rendőrség, a katasztrófavédelem a mobillaborjával, és a mentők is.

A megyei rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre elmondták, lakosságvédelmi intézkedés keretében működtek közre, és terelték ki a nagyjából 130 vendéget a fürdőből.

 

Mint Leskó Diánától, a Miskolci Mentőszolgálat sajtósától megtudtuk, a belső medence tereket, kellett kiüríteni, mivel itt jelentkeztek a panaszok. Hét középiskolás korú gyermeket kellett kórházba szállítani, akik egy osztálykiránduláson részt vevő csoport tagjai. Ők érezték meg a szagot, és a velük lévő pedagógus kért segítséget. Náluk enyhe mérgezéses tüneteket találtak, szúrós szagú gázt lélegeztek, nyálkahártya izgalom, irritáció lépett fel, a torkuk kapart és köhögtek. Megfigyelés céljából a megyei kórház Gyek központjába szállították őket, ugyanis mindannyian 18 év alattiak. Egy mentőegység még a helyszínen maradt délutánra, hogy, ha valakinél később lépne fel rosszullét, akkor el tudják látni.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az eset miatt a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit és a megyei katasztrófavédelmi mobil laborját riasztották a helyszínre. Az egységek átvizsgálták a fürdő érintett területét és gázkoncentráció mérést végeztek, amely során a mérőműszer nem mutatott ki határérték feletti veszélyes anyag koncentrációt.

Juhász istván, a Miskolctapolcai barlangfürdő műszaki vezetője hangsúlyozta: nem került klórgáz a levegőbe, a katasztrófavédelem munkatársai semmilyen mérgező anyagot nem mértek a fürdő területén, meghibásodást a rendszer átvizsgálásakor nem találtak, emberi mulasztás nem történt.

– A diákokkal lévő pedagógus értesítette a mentőket, ő eleve úgy kért segítséget, hogy klórgáz mérgezés történt, ezért vonult ki a katasztrófavédelem is automatikusan, és volt szükség a fürdő kiürítésére. Azonban a mérőműszerek sem klór- sem másmilyen mérgező gázt nem mértek a levegőben, egy órával később már engedélyezték az újranyitást. A diákok kivizsgálása, illetve a medencékből vett vízminták vizsgálata még folyamatban van, mi is érdeklődve várjuk a hivatalos eredményt – mondta a műszaki vezető.


Korábban írtuk:

A megyei rendőr-főkapitányságon megerősítették az információnkat, mind elmondták lakosságvédelmi intézkedés keretében működtek közre, és terelték ki a nagyjából 130 vendéget a fürdőből.

Ki kellett üríteni a Barlangfürdőt, heten lettek rosszul a levegőbe került gáztól
Fotó: Tóth Balázs

A mentőszolgálatnál érdeklődésünkre elmondták: eddig hét embert láttak el, akik rosszul lettek, egyikük állapota sem súlyos, de még jelenleg is a helyszínen van több egységük, és vizsgálják a fürdő vendégeit.

Középiskolás diákok lettek rosszul

Mint Leskó Diánától, a Miskolci Mentőszolgálat sajtósától megtudtuk, a belső medence tereket, kellett kiüríteni, mivel itt jelentkeztek a panaszok. Hét középiskolás korú gyermeket kellett kórházba szállítani, akik egy osztálykiránduláson részt vevő csoport tagjai. Ők érezték meg a szagot, és a velük lévő pedagógus kért segítséget. Náluk enyhe mérgezéses tüneteket találtak, szúrós szagú gázt lélegeztek, nyálkahártya izgalom, irritáció lépett fel, a torkuk kapart és köhögtek. Megfigyelés céljából a megyei kórház Gyek központjába szállították őket, ugyanis mindannyian 18 év alattiak.

Ki kellett üríteni a Barlangfürdőt, heten lettek rosszul a levegőbe került gáztól
Fotó: Tóth Balázs

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az eset miatt a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit és a megyei katasztrófavédelmi mobil laborját riasztották a helyszínre. Az egységek átvizsgálták a fürdő érintett területét és gázkoncentráció mérést végeztek, amely során a mérőműszer nem mutatott ki határérték feletti veszélyes anyag koncentrációt. Mostanra a fürdőt újra megnyitották, egy mentőegység azonban még a helyszínen maradat, hogy, ha valakinél később lépne fel rosszullét, akkor el tudják látni.


Kis idővel a kiürítés után már teljesen nyugodt volt a fürdő környéke, csupán két rendőrautó és a katasztrófavédelem egyik bejárat előtt parkoló járműve jelezte, hogy valami szokatlan történt nemrégiben. A külső strandrészen gondtalanul lubickoló családok sem zavartatták magukat a történtek miatt. Pedig, a szemtanúk elmondása szerint, nemrégiben még nagy volt a kavarodás. Mindenki úgy tudja, hogy klórgázszivárgás történt,de pontos információk hiányában csak hallomásokra hagyatkoznak. „Kiterelték a gyerekeket, akik közül többen lettek rosszul. Mindenki valamilyen gázról beszélt, azonban nemrég azt mondta nekem az egyik szakember, hogy negatívak voltak a mérések, nem találtak szivárgást” – árulta el nekünk az egyik árus. Azok a helyiek, akikkel beszéltünk, nem emlékeznek hasonló esetre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában