Egészség

2019.06.25. 20:00

HPV elleni oltás fiúknak

Leggyakoribb megjelenési helye férfiakban a hímvessző bőre.

A fiatal felnőttek oltása is javallott (illusztráció)

Forrás: Illusztráció/Dreamstime

A HPV-fertőzéssel kapcsolatos figyelem rendszerint a nőkre irányul, annak ellenére, hogy a férfiak sem csak a fertőzés továbbadásában érintettek, hiszen esetükben is számos egészségügyi problémát okozhat a HPV – írja a webbeteg.hu. Közöttük azonban nagyobb arányban fordul elő tünetmentesség, valamint spontán víruselimináció, a hordozás (kezelés nélkül történő) megszűnése, mint nőknél. Férfiak esetében is ismert ugyanakkor a vírusfertőzés daganatos elváltozások kialakulására hajlamosító szerepe. E ritka, rosszindulatú elváltozások általában a nemiszervek és a végbélnyílás régióit érintik. Ezenkívül a nemi HPV-fertőzés férfiakban is okozhat nemi szemölcsöt, condylomát. Férfiak esetében a HPV-fertőzés a húgycsövet, a hímvessző és a herezacskók bőrét érintheti. Mindkét nemben előfordulhatnak a végbélnyílást és környékét, továbbá szájüreget és a garatot érintő bőr- és nyálkahártya-fertőzések.

Nemi szemölcs

A HPV-fertőzés legfőbb tünete a nemi szemölcs (condyloma). Leggyakoribb megjelenési helye férfiakban a hímvessző bőre, ritkábban előfordulhatnak szemölcsök a herezacskó bőrén és a végbélnyílás környékén. A HPV-vírusnak a méhnyakrák kialakulásában betöltött szerepe a lányok vakcinálására fordította a figyelmet, a CDC HPV elleni oltásokkal kapcsolatos jelenlegi ajánlása azonban már mindkét nem passzív immunizációját fontosnak tartja – erősíti meg dr. Török Lajos házi gyermekorvos.

A javaslat szerint 2 oltásban kell részesülniük a 11-12 éves fiúknak is az iskolai védőoltások keretében – szülői beleegyező nyilatkozat mellett –, az oltások beadása között 6–12 hónap szünet tartandó. Ajánlják a fiatal felnőttek beoltását 26 éves korig (ebben a korcsoportban a legnagyobb a valószínűsége a fertőzés átadásának a szexuális aktivitástól és a partnerek váltásától függően). Amennyiben az oltási sor 15 éves kort követően indult, 3 vakcina beadását javasolják.


Bárki kérheti a vizsgálatot

Bárki kérhet HPV-szűrővizsgálatot bőr- és nemigyógyásztól, urológustól, esetleg proktológustól, ritkább esetben infektológustól. A szűrés abban az esetben is elvégezhető, ha nem észlel magán tüneteket, partnere védelmében azonban fontosnak tartaná tisztázni, hordozhat-e HPV-t. Tünetmentes férfiak esetében a szűrővizsgálatra rendszerint akkor kerül sor, ha a szexuális partnernél HPV-hordozásból származó rosszindulatú elváltozást azonosítanak, és tájékozódni szükséges a fertőzés és visszafertőződés esetleges forrásáról. A vírus kimutatására legmegbízhatóbb vizsgálat az úgynevezett polimeráz láncreakció (PCR). Ennek elvégzéséhez speciális mintavevővel (kefével) történő “sejtgyűjtés” szükséges, leggyakrabban a húgycsőből. Az eljárás néhány percet vesz igénybe. Némi kellemetlenséggel jár ugyan, a mintavételen átesett férfiak nagy része azonban elmondja, hogy a tapasztaltnál kellemetlenebb beavatkozásra számított – írja a portál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában