Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.06.29. 14:01

És ha hetedikben már szülnek?

Egy törvénymódosító javaslat szerint megszűnhet a magántanulói státusz, helyette egyéni munkarendet kérhetnek a szülők.

Magántanuló

Ma az igazgató dönt arról, hogy ki lehet magántanuló. Általában akkor adja meg az engedélyt, ha a gyerek versenyszerűen sportol, külföldön él a család, és ha a gyerek egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az iskolába járást, de korábban írtunk arról is, hogy sok iskola a hátrányos helyzetű, túlkoros tanulóknak is engedélyezi a magántanulói státuszt. Főleg akkor, ha a diák magatartászavarokkal küzd, nehezen illeszkedik be a közösségbe.

Különböző iskolákban érdeklődve kiderült, ahány tanulóközösség, annyiféle probléma adódhat.

A sportolók

A Herman Ottó Gimnáziumban Madarász Péter igazgatótól megtudtuk, van néhány magántanulójuk. Elsősorban azért, mert versenyszerűen sportolnak, és az állandó edzések, valamint a versenyek nem teszik lehetővé, hogy rendszeresen iskolába járjanak. Bár a magántanulói státusz nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem látogathatják a diákok az órákat. Ez számukra is biztosított, bármikor részt vehetnek ezeken, csak felmentést kapnak az órák és az osztályozás alól. Ők osztályozóvizsgán adnak számot tudásukról. A gimnáziumnak olyan magántanulója is van, aki egészségügyi okok miatt kapta meg ezt a státuszt.

– Jelenleg az oktatási intézmény igazgatója döntheti el, hogy ki lehet magántanuló, a gyámügyi hivatal véleménye alapján. A törvénymódosító szerint azonban egy „engedélyező szerv” hozza majd meg ezt a döntést, tehát az elbírálás jogát kiveszik az intézményvezető kezéből. Alacsonyabb szintű szabályozás azonban még nem született, tehát részleteket nem tudni. A módosítás hátterében valószínűleg az áll, hogy egyes iskolák kiskapuként használták a magántanulói státuszt hátrányos helyzetű gyerekek esetében – tette hozzá az igazgató.

Külföldön élnek

Az Avastetői Általános Iskolának is vannak magántanulóik, tudtuk meg Tóthné Csorba Mária igazgatótól. Ők azért nem járnak rendszeresen iskolába, mert hosszabb ideig külföldön tartózkodnak, mivel a szüleik ott dolgoznak. Megjegyezte: a törvénymódosítás szerint egyéni tanrendet kérhet majd a szülő, de ez a külföldön tartózkodók esetében nem lehet megoldás. A még nyitott kérdésekre azonban majd a részletes szabályozás adja meg a választ.

– Nálunk a hátrányos helyzetű gyerekek szülei nem kérik a magántanulói státuszt, de ha kérnék, akkor sem adnám meg nekik. Hiszen pont ezen gyerekek számára a legfontosabb, hogy szocializálódjanak, közösségbe járjanak, elsajátítsák az alapvető társadalmi szabályokat. A mi iskolánkba is járnak hátrányos helyzetű, túlkoros gyerekek, de a pedagógusok tudják őket kezelni. Ha gond van, segít az iskolapszichológus vagy az osztályfőnök. Az semmiképpen nem megoldás, hogy magántanulók legyenek – fogalmazott az igazgató.

Gyereket szülnek

Érdeklődtünk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is. Itt előfordul, hogy a 13-14 éves lányok terhesek lesznek, és gyermeket szülnek, így ők magántanulói státuszba kerülnek, jelezte lapunknak Pásztorné Bakó Márta igazgató.

– Akárki azonban nem lehet magántanuló. Vannak, akik valamilyen egészségügyi vagy pszichés betegséggel küzdenek, ők orvosi szakvélemény alapján mentesülhetnek az iskolába járástól. Mi az iskolában tartjuk a magatartászavarral küzdő gyerekeket is, hiszen szükségük van a közösségre, az iskolára, ahol vannak szabályok és értékek. A módosító javaslat is a gyerekek iskolában tartása miatt született, amit jó ötletnek tartok. Ennek azonban meg kellene teremteni a feltételeit: egyéni bánásmód, kiscsoportos foglalkozások, fejlesztő pedagógusok, egyénre szabott tanrend és a fejlesztéshez szükséges eszközök – sorolta az igazgató.


Egyéni tanrendet kérhet

A módosítás szerint „ha a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös, a tankötelezettség teljesítése céljából határozott időre egyéni munkarend kérelmezhető”. Ezt továbbra is a szülő kérelmezhetné, a tanévet megelőző június 15-éig vagy tanévenként egyszer, ha „a tankötelezettség iskolába járással történő teljesítését megakadályozó körülmény merül fel…”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában