Léh

2019.05.29. 08:00

Modern rendelő orvos nélkül Léhen

Hiába a minden igényt kielégítő berendezések, állandó orvost nem találnak.

Horváth Imre

– Nem mindegy, hogy a környező földekre mit ültetnek, mert annak függvénye, hogy egy nagy eső után mennyire mossa le a sarat, iszapot a víz a településre, hiszen Léh egy völgyben fekszik – magyarázza Szemán Károly, a település első embere, akit a múlt héten éppen egy kiadós eső után látogattunk meg.

„Nagyon büszke vagyok a teljesen felújított orvosi rendelőre.” Szemán Károly

Helyettesítés Szikszóról

A települést kettészelő patak már nem okozhat gondot, köszönhetően a Felsőgagyon és Rásonysápberencsen épült víztározónak, azonban a környező dombokról nem mindegy mennyi víz „jön le” és milyen sebességgel. A földeken látszik is, ahol kukoricát, napraforgót ültettek, ott is vannak repcesávok, hogy megakadályozzák a talaj lemosását az esővel.

A polgármesterrel a frissen felújított orvosi rendelőt látogatjuk meg, amelyre nagyon büszke, belépve pedig meg is értjük, hogy miért. Az épületet kívül és belül is felújították, új nyílászárókat kapott, és geotermikus rendszer biztosítja télen a fűtést, nyáron a hűtést. Azonban nemcsak maga az épület lett nagyon szép és modern, de a teljes berendezést és felszerelést is ki-, illetve lecserélték. A váróban teljesen új, modern székeken ülnek a beszólításra váró betegek, amelyet digitális táblán intéz az orvos.

Egy percre beóvakodunk dr. Vincze Tibor háziorvoshoz és Soltészné Milik Mónika asszisztensnőhöz. A doktor körbemutatva invitál minket beljebb.

– Nézzenek csak körül, ez a környék, ha nem a megye legmodernebb orvosi rendelője, bármelyik nagyvárosnak is becsületére válna. Minden új és mindenünk van, amire csak szükség lehet, ez a rendelő és ez a település valóban megérdemelne egy állandó orvost – magyarázza a doktor. S valóban van itt minden, a legmodernebb orvosdiagnosztikai eszközök is, az EKG-től kezdve a profi, mindent mérő üvegmérlegig, miközben az eszközöket is helyben sterilizálják, mert ehhez is van berendezés.

Azonban hetente csupán kétszer rendel a helyettesítő orvos, így nagy fájdalma a polgármesternek, hogy bár gyönyörű és modern az új rendelő, állandó orvost mégsem tudnak ide csábítani.

– Megteszek mindent, amit lehet, megkerestem a szakmai szervezetet, kaptam számokat, és próbáltam orvosokat idehívni, de még a helyettesítést sem volt könnyű megoldani, nagyon örülök, hogy Vincze doktor legalább ezt vállalta és kijár Szikszóról – magyarázza Szemán Károly.

A felnőtt betegek esetén tehát legalább a helyettesítéssel megoldható a rendelés, viszont gyerekorvos csak Szikszón vagy Encsen van legközelebb.

Ugyan gyerekek vannak a településen, de az óvoda egy csoporttal működik, mert többen járnak át Kázsmárkra, ahol nagyobb intézmény van. Viszont kihelyezett iskolai osztály, – ami korábban 1–4. osztályig volt – ebben a tanévben már nincs Léhen, a körzeti iskola szintén Kázsmárkon található.

Uborkát termelnek

A közmunkaprogram idén is működik 34 fővel, de ahogy a polgármester mondja sokan elmentek már dolgozni a versenyszférába azok közül, akik korábban a programban szerepeltek. Most fejezték be a temető körbekerítését, az orvosi rendelő portájának kerítését is megcsinálják hamarosan. A mezőgazdasági programban újdonságként kordonos uborka termesztésébe kezdtek egy cég partnerségével és támogatásával. Emellett paprikát, paradicsomot, burgonyát termelnek a konyhára, fóliasátruk is van, illetve tyúkot és disznót tartanak, amelyhez a takarmányt is maguk termelik meg.

Humán fejlesztés program keretében a környező településekkel közösen működnek együtt, amelynek keretében nemcsak egészségügyi szűréseket végeznek, de a gyereknapot, anyák napját is így szervezték meg, és további programokat is terveznek.

– Bár elöregedő település vagyunk, de igyekszünk úgy az egyházi, mint a polgári ünnepeket megtartani – teszi hozzá búcsúzóul Szemán Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában