Védőoltás

2019.05.28. 08:00

Gondok vannak a bárányhimlő elleni oltás bevezetése körül

A házi gyermekorvosok szerint nem 13 és 16 hónapos korban kellene oltani bárányhimlő ellen.

Hegyi Erika

Dr. Török Lajos gyermeket vizsgál. Interpellációt küldtek az országos tisztifőorvosnak az oltás ügyében

Fotó: Ádám János

Nagy gondban vannak a házi gyermekorvosok a bárányhimlő elleni védőoltás miatt, jelezte lapunknak dr. Török Lajos Alapellátási Gyermekgyógyász Szakfőorvos. Annak természetesen örülnek, hogy ez az oltás is kötelezővé és ingyenessé vált, annak azonban nem, hogy erről eddig semmiféle hivatalos, írásbeli információt nem kaptak, ráadásul a kormány által meghatározott oltási időpontok nem felelnek meg a hazai és a nemzetközi szakmai ajánlásoknak.

Nem értenek egyet

– A szeptember itt van a nyakunkon, lassan rendelnünk kellene a következő negyedévi oltóanyagokat, de a bárányhimlővel kapcsolatos oltásokról még nem tájékoztatott bennünket senki hivatalosan – mondta lapunknak dr. Török Lajos. – Közeleg a nyár, akkor mindenki elmegy szabadságra, még a fű sem nő, szeptemberben pedig minden házi gyermekorvosnál megnövekszik a forgalom, mivel a gyerekek elkezdik az óvodát, iskolát. A praxisok a szakhatóságtól (Nemzeti Népegészségügyi Központ) is kértek már tájékoztatást, de válasz nem érkezett. A problémának azonban ez csak az egyik oldala. A másik az, hogy nem értünk egyet a tisztifőorvossal az oltások időpontjával kapcsolatban. Valaki úgy döntött, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást 13 és 16 hónapos korban kell beadni. A gyermekorvosok azonban ezzel szemben a 15 és 18 hónapos korhoz ragaszkodnának. Több okból is. Egyrészt ekkor más betegségek ellen is oltjuk a gyerekeket. 15 hónapos korban kanyaró ellen, 18 hónapos korban pedig diftéria, tetanusz és szamárköhögés ellen. Ebben a két életkorban be tudnánk adni a bárányhimlőoltást is, ami két részből áll. Különböző tanulmányokat böngésztünk át, megnéztük a külföldi gyakorlatot, és mindenütt a 15 és 18 hónapos kort javasolják, nem pedig az egyéves korhoz közelit – sorolja a problémákat a gyermekorvos, úgy folytatva –, arról nem is beszélve, hogy ha az egyéves kicsiket elkezdjük havonta szurkálni, az nem hat kedvezően a pszichés fejlődésükre. Így is nehéz őket behozni tanácsadásra. De az is gond, hogy egyéves kor után megszaporodnak a felső légúti betegségek. Emiatt csúszhatnak az oltások, így aztán teljesen felborul az oltási rend. Nagy bajban vagyunk az információhiány miatt, és itt a végeken nem tudunk kihez fordulni – fogalmazott dr. Török Lajos.

Válasz nem jött

Elmondta azt is: ez ügyben április végén interpellációt küldtek az országos tisztifőorvosnak, amit több országos grémium is aláírt. A Magyar Gyermekorvosok Társasága elnökétől kezdve, az országos védőoltás szaktanácsadón keresztül a vezető infektológusig mindenki, de ezidáig hivatalos választ nem kaptak senkitől. Csak félinformációk állnak rendelkezésre, melyből az derül ki, hogy a tisztifőorvos ragaszkodik ahhoz, hogy a bárányhimlő elleni oltás 13 és 16 hónapos korban történjen meg.

– Bajban vagyunk, mert a szülők már jönnek érdeklődni, hogy a gyermeküknek jár-e az oltás vagy sem, mi azonban nem tudunk számukra pontos tájékoztatást adni – panaszolja dr. Török Lajos.

Válasz: jónak tartják az időpontot

A Nemzeti Népegészségügyi Központot kérdeztük arról, hogy miért a 13 és a 16 hónapos kort határozták meg a védőoltás beadására, és hogy mikor kapnak hivatalos tájékoztatást a gyermekorvosok. Írásban a következő választ kaptuk:

„Egy védőoltás beillesztése az immunizációs programba járványügyi intézkedés. Új védőoltások a járványügyi helyzet, a tudományos eredmények, valamint a nemzetközi tapasztalatok és az egészségügyi ellátórendszer egészének működésére vonatkozó szempontok figyelembe vételével kerülnek a Nemzeti Immunizációs Programba. E szempontok alapján megfelelő, ha a gyermekek 13 és 16 hónapos korban kapják a bárányhimlő elleni védőoltást. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításának megjelenése után minden oltóorvos időben tájékoztatást fog kapni az oltás bevezetésével kapcsolatban.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában