A Magyar Sugárterápiás Társaság XIV. Kongresszusa

2019.05.19. 07:05

Gépekkel a rák ellen ma

Tudományos konferencián mutatták be a sugárterápia legújabb fejlesztéseit a Palotaszállóban.

Detzky Anna

Ebben a hónapban a harmadik orvostudományi rendezvénynek adott otthont a borsodi megyeszékhely. Itt találkoztak korábban a reumatológus és sebész szakterület fontos képviselői. Május 16. és 18. között pedig a sugárterápia legjobbjai mutatkoztak be a lillafüredi Palotaszállóban, a Magyar Sugárterápiás Társaság XIV. Kongresszusának helyszínén.

„Eszközeink célja, hogy betege­inknek reménysugarat nyújtsunk.” Dr. Ágoston Péter

„Az utolsó nagyon domináns konferenciaélményem a Magyar Sugárterápiás Társaság kongresszusaihoz kötődik. Ez volt az a rendezvény, ahol rendkívül őszinte, kitárulkozó és nagy elhivatottságról tanúbizonyságot tevő előadásokat hallottam. Itt érdeklődő emberek vettek részt komoly aktivitással, sok gondolatébresztő kérdést tettek föl és rengeteg újdonság hangzott el” – kezdte köszöntőjét dr. Révész János, a kórház főigazgatója.

Második halálozási ok

Ezt követően a megyei kórházban történt jelentős változásokról és fejlesztésekről hallhattunk.

„Szeretném önöket köszönteni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház nevében is, amely 2017 áprilisában hat intézmény összevonásával Magyarország második legnagyobb egészségellátó intézménye lett. Telephelyeinken 3700 ággyal várjuk betegeinket. Éves szinten 3 millió járó beteg és 127 ezer fekvő beteg ellátásában veszünk részt. Ennek egyik fontos pillére az onkológiai és sugárterápiás ellátás, hiszen megyénkben a kardiovaszkuláris halálozásokat követően a daganatos eredetű elhalálozások állnak a második helyen. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik beteget daganatos megbetegedés miatt veszítünk el. Nagy öröm számunkra, hogy sugárterápiás centrumunk fölzárkózott hazánk hasonló centrumaihoz, és a következő félévben gépparkunk is teljesen megújul majd” – adta tudtul a főigazgató.

A technológiában bíznak

A konferencia részleteiről pedig a szervező társaság elnöke szólt.

„Az előző kongresszusunk óta eltelt két év, és ismét itt vagyunk, ezen a festői helyszínen, amely egyaránt eleget tehet tudományos, lelki, szellemi és fizikai feltöltődésünknek” – vette át a szót dr. Ágoston Péter, a Magyar Sugárterápiás Társaság elnöke. „Örömmel jelentem be, hogy minden sugárterápiás centrum képviselteti magát itt a konferencián. 250 regisztrált tagunk van, a tudományos munkákat pedig 100 elfogadott absztrakt kíséri. Rendezvényünk színfoltja lehet a sugárbiológia talán kissé elhanyagolt területe, amelynek most külön szekciót szenteltünk. Péntek este a gálavacsorán adjuk át a legjobb fiatal sugárterapeuta előadónak, valamint a legjobb poszter alkotójának járó díjat. Az összefoglalók pedig megjelennek majd a Magyar Onkológia szaklapban. Kívánom, hogy a sugárterápiás újításokat azzal a figyelemmel hallgassák, hogy a végső célja ezeknek az eszközöknek, hogy a daganatos diagnózissal sújtott, szenvedő és gyógyulni vágyó embereket eredményesebben tudjuk kezelni, és betegeink számára reménysugarat nyújtsunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában