Mogyoróska

2019.05.25. 10:30

Az élet itt sem fenékig tejfel

Mogyoróska, bár megyénk legszebb fekvésű települése, a turisták paradicsoma, itt élni azonban nem könnyű.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

2016 őszén lázban tartotta az egész országot az egyik internetes portál, melynek kezdeményezésére a legszebb fekvésű magyar településekre lehetett szavazni. A jelöltek között ott volt Mogyoróska is, a zempléni hegyek és várak ölelésében fekvő kis falu, mely végül elnyerte a megyénk legszebb fekvésű települése címet. A napokban látogattunk el a községbe. Rossz utakon zötyögtünk, és az eső is szakadt, de nem bántuk a kirándulást. A falu fölé magasodó regéci vár, a dombra futó utcák, szépen felújított házak és a szinte érintetlen természeti környezet mindenért kárpótolt bennünket. Az eső miatt nem igazán tudtuk bebarangolni a falut, de Hegedűs Zoltán polgármestertől sok mindent megtudtunk. Többek között azt is, hogy a szép környezet, a csend és a tiszta levegő nem minden. Itt nem olyan könnyű az élet, mint amilyennek az ide kiránduló turisták gondolhatják.

Tizenegy forrás

Elöljáróban megtudjuk, Mogyoróskának 81 lakója van, de életvitelszerűen csak 50-en laknak itt. A megüresedő ingatlanok gyorsan elkelnek, és új tulajdonosaik üdülőháznak használják. Ennek tulajdonképpen örülnek a helyiek, hiszen az új gazdák felújítják a házukat, és rendben tartják a portát. Van itt már háza nyíregyháziaknak, miskolciaknak, de szlovák embereknek is, akik a határtól egyre beljebb keresnek ingatlanokat. Mogyoróska a turisták paradicsoma. A regéci vár után elkirándulhatnak a boldogkői és a füzéri várhoz is. A környéken 11 forrás található, itt halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala, a tanösvény öt állomásán pedig a kirándulók megismerkedhetnek a terület növény- és állatvilágával, természeti értékeivel.

Mogyoróskán mindenféle korosztály megtalálható. A középiskolásokkal együtt 8 gyerek él itt, 15–20 nyugdíjas, a többiek pedig még aktív korúak. Vannak a településen vállalkozók is, de legtöbben az önkormányzatnál dolgoznak. Bár a körzeti általános iskola az abaújszántói, de a szülők az encsi Szent László katolikus általános iskolát választották. A nyugdíjasok közül sokan már egyedül élnek. Mogyoróska legidősebb lakója a 95 éves Erzsike néni.

Ha jön a sas

A hét közmunkásnak pedig szinte mindig van dolga. Mivel Mogyoróska Natura 2000 tájvédelmi körzetben fekszik, külterületi munkákat március 15-től augusztus 15-éig nem lehet végezni.

– Van, hogy ennél is szigorúbb a szabályozás. Ha februárban megérkezik a parlagi sas és fészket foglal, be kell fejezni az erdei munkát. Az önkormányzatnak 160 hektár területe van, ebből 55 hektár erdőt művel. Ezenkívül legelőtisztítással és legelőkarbantartással is foglalkozunk. Amikor külterületen már nem lehet dolgozni, akkor az önkormányzat csemetekertjében tevékenykednek a közmunkásaink. Van ugyanis egy fenyőfatelepünk, ahol háromféle fenyőfát nevelünk és értékesítünk. A bevétel pedig az önkormányzat saját forrása. Ezenkívül telepítettünk egy szilvást is, ez még nem fordult termőre – sorolja a polgármester.

 

Aztán megtudjuk, azért a szép faluban sem fenékig tejfel az élet. Háziorvosi rendelés egy héten egy alkalommal van a községben, nincs gyógyszertár, nincs bolt, ha valakinek nincs autója, igencsak nehezen jut el szakrendelésre vagy nagyobb bevásárlásra. Legközelebb Göncön van egészségügyi központ, de busszal egyszerűen nem lehet oda eljutni, annyira ­rossz a tömegközlekedés. A falugondnoki szolgálat persze segít, hogy senki ne maradjon élelem, orvosi ellátás vagy gyógyszer nélkül.

A polgármester hangsúlyozza: céljuk, hogy a turizmus fellendüljön a községben, de ahhoz jó utak, infrastruktúra-fejlesztés és szolgáltatások kellenének. Egyelőre nincs gáz, nincs szennyvízhálózat és az internet is akadozik. Mindezeket pályázati forrásokból szeretnék fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában