Helyi közélet

2019.04.07. 14:33

Elő a balkonnövényekkel

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kikerülhetnek a teleltetőhelyről a virágaink a napsütésre.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kikerülhetnek a teleltetőhelyről a virágaink a napsütésre.

Eljött az időszaka annak, hogy erkélyünk, teraszunk, udvarunk, kertünk díszeit elültethessük, kiültethessük, vagy éppen megvásároljuk. Itt a virágok ideje, úgyhogy elő a balkonládákkal, kaspókkal, cserepekkel!

A fránya időjárás

Bizony a fránya időjárás hajlamos megtréfálni az embert, ezért mindenki sokat vacillál azon, hogy mikor tegye vissza a helyére a teleltetésre behordott növényeket, virágokat. Ha megérkezik az első napsütéses hétvége bizony megremeg a kezünk, hiszen ráférne a növényekre is a nap sugarának ereje, de a hirtelen hőmérséklet különbség még komoly károkat okozhat, akár el is pusztulhatnak az érzékenyebb virágok. Jó ötlet ilyenkor szoktatni őket, és mindennap pár órára kivinni a napra, majd vissza a helyére, még ha macerás is az oda-vissza hurcolásuk.

Az időjárás-előrejelzés szerint már éjjel is pluszokat mérhetünk, és még ha előfordul is talaj menti fagy, az már nem árthat a magasabban lévő balkonládás, kaspós növényeknek. De például a muskátli nem is érzékeny a fagyra, mínusz két fokot is prímán kibír, így nyugodtan kihelyezhető némi szoktatás után. A petúniák kicsit érzékenyebbek, összeeshetnek. Az egynyáriak földbeültetésével még lehet a biztonság kedvéért várni a fagyosszentekig, május első hete után azonban már biztosan nem lehet gond.

A hőmérséklet-változáshoz való szoktatás mellett arra is érdemes néhány növényfajnál vigyázni, hogy a nap közvetlen sugárzásához visszaszokjanak. Noha a napfény valódi táplálék a növényeknek, ha árnyékos helyen tartottuk őket, vagy ha ablak közelben is, de nem voltak közvetlen napsütésnek kitéve, bizony kárt tehet bennük a húsz fokot okozó napsugár: megéghetnek, megszáradhatnak. Lényeges, hogy a téli, szomjaztató öntözésről térjünk át a normál, reggeli, esti locsolásra. A hirtelen napra kerülő növények nagyon gyorsan és könnyen kiszáradnak, ha nem kapnak elegendő mennyiségű vizet. Nem árt megszabadulni az elszáradt levelektől, ágaktól, ha „elnyúlt” a növényünk, vagy muskátlinál például nem metszettünk ősszel, akkor érdemes most visszavágni. Nem árt kórokozók elleni permetezés sem, hiszen előfordul, hogy a növényünkkel együtt a különböző gombákat és egyéb kártevőket is átteleltetjük, amelyek kikerülve a szabadba friss táplálékhoz jutnak és gyorsan elfertőzhetik az egész kertünket, udvarunkat a frissen ültetett növényekkel együtt.

Védelem és tápoldat

Ettől nagyobb bajt pedig már nem is okozhatnánk saját magunknak. Ahogy a kertünket, udvarunkat is lemosó permetezéssel tisztítjuk meg tavasszal, mielőtt elkezdjük az idei ültetéseket, ugyanúgy a dísznövényeinkre is ráfér a kórokozó-mentesítés. Arról, hogy mit hová érdemes ültetni mindenképpen érdemes kikérni a szakember véleményét, hiszen ma már megszámlálhatatlan féle virágot lehet beszerezni és nem mindegy melyik milyen helyet szeret, naposat, árnyékosat, reggeli vagy esti napot, több vagy kevesebb öntözést. Azt is nehéz előre megsaccolni, hogy milyen nyarunk lesz, több lesz-e a kánikula vagy az esős napok, így mit érdemesebb a kiskertbe ültetnünk.

Jó megoldás a jegecske, jól bírja az időjárás szélsőségeit, és nagy mennyiségű virágot hoz, a hosszú, száraz nyárra pedig a legjobb a petúnia. A szakemberek az öntözés mellett a tápoldatozásra is felhívják a figyelmet, amely nélkül nincs meg a megfelelő tápláléka növényünknek. A rozsdásodás, lisztharmat, gombabetegségek a dísznövényeknél, virágféléknél is előfordulnak, elég, ha egy spóra bekerül valahonnan a szomszédok kertjéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában