Helyi közélet

2019.03.12. 07:38

Hogy ne a földön kelljen aludni

Miskolc - Minden kórházban lesz elegendő szülői ágy, a megyei kórházban is fejlesztések várhatók.

Miskolc - Minden kórházban lesz elegendő szülői ágy, a megyei kórházban is fejlesztések várhatók.

Szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését kezdi el még ebben a hónapban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A fenntartó a kórházakban minden hozzátartozónak megfelelő elhelyezést ígért, hogy ezzel is segítse a kórházba kerülő gyermekek gyógyulását.

Ágyak és székek

Ilona, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, hosszú hónapokat töltött beteg kislányával a B.-A.-Z. megyei kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában. Nem szívesen idézi fel azokat az időket, de lapunknak elmesélte, hogy az Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályon nem kellett a szülőknek a földön aludniuk, mint ahogy az ország más kórházaiban készült riportokban látni. A négyágyas szobában két beteg gyermek és két édesanya kapott helyet, így a szülők rendes, kórházi ágyon aludhattak. Ellátás nem járt a szülőknek, pizzát rendeltek, vagy lementek a kórházi büfébe, esetleg kiszaladtak a boltba, hogy ennivalót vegyenek maguknak.

– Más osztályokon azonban nem volt megoldott a szülők éjszakai alvása – tette hozzá Ilona. – A sebészeten például csak egy szék állt a beteg gyerekek ágya mellett. Vagy ezen kuporgott az anya egész éjszaka, vagy máshol keresett szállást magának. Ezen az osztályon ugyan kialakítottak úgynevezett baba-mama szobákat, de úgy tudom, hogy azokért fizetni kellett, és oda nehezen lehetett bekerülni, mivel ott kevés volt a férőhely.

Kérdések és válaszok

A megyei központi kórháznak kérdéseket küldtünk a szülők számára biztosított kórházi ágyakkal kapcsolatban. Szerettük volna megtudni, hogy a GYEK-ben hány olyan ágy van, ami mellett a szülő is aludhat. Az osztályokon hány baba-mama szoba van? A GYEK-nek jelenleg hány olyan ágyra lenne szüksége, amit majd a fenntartó biztosít? Milyen forrásból vásárolta a kórház az eddigi ágyakat? Jelenleg hol alszanak azok a szülők, akik éjszaka is a gyermekük mellett szeretnének lenni, de egyelőre nem biztosított számukra fekhely?

Kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház nagy hangsúlyt fektet arra, hogy családbarát módon segítse a gyógyulást; nemcsak a szülészeti és nőgyógyászati osztályon, hanem az intézmény egyéb osztályain is, kiemelten a Velkey László Gyermekegészségügyi Központot. A szülői ágyak számát tekintve az intézmény abban a szerencsés helyzetben van, hogy a jelenlegi kapacitással megoldható az elhelyezés. Ráadásul ezen ágyak jelentős részét saját forrásból szerezte be a kórház, emellett természetesen alapítványi segítséggel is több tucat ágy biztosított.

Az intézmény emellett folyamatosan bővít és fejleszt, így az Állami Egészségügyi Ellátó Központ mint fenntartó által biztosított eszközökből is részesül, valamint a Családbarát kórházak, családbarát szülés elnevezésű pályázatnak köszönhetően is hamarosan jelentős beruházás indul el. Ezen forrás segítségével még szélesebb körű családbarát szolgáltatásokat tervezünk, ennek összege mintegy 360 millió forint. A fejlesztés célja elsősorban a szülészet, valamint a GYEK Koraszülött-Újszülöttpatológiai Osztályának anyabaráttá, bababaráttá és leginkább családbaráttá tétele” – írta a kórház szóvivője.

ÉM-HE


[related-post post_id="4162077"]

[related-post post_id="4144305"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában