Helyi közélet

2019.02.27. 17:01

3D-ben mutatták be az avasi templomot

Miskolc – Zsúfolásig megtelt a Papszer a Miskolc anno sorozat előadásán.

Miskolc – Zsúfolásig megtelt a Papszer a Miskolc anno sorozat előadásán.

Bereczki Zoltán építészmérnök tartott előadást Templom és pincesorok a miskolci Avason címmel a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai zsúfolásig megtelt kiállítótermében kedden.

– A jelenlegi avasi templom elődje a XIII. században épült. Az ásatások tanúsága szerint ez egy kis méretű, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom volt, feltételezhetően nyugati toronnyal. Később kelet felé bővítették a XIV. században, nyugati karzatot kapott, és abban az időben már megvolt a tornya is. A XV. században ismét átépítették, de 1544-ben portyázó török csapat dúlta fel a várost, és a templom is odalett. Évtizedekig üresen állt, majd a reformátusok vették birtokba és – vélhetően egy visszabontás után – építették újra. Az 1941-es ásatások nyomán több bordatöredék is felszínre került, melyek segítségével elkészülhetett a templom boltozatának 3D-s hipotézise – fejtette ki Bereczki Zoltán.

Rekreációs céllal

Az avasi borházak első generációjából vélhetően egy sem maradt fenn. A második generáció 1780 és 1880 közé tehető, ekkor már 584 borház állt a területen, ebből az időszakból származik az Alabárdos és a Bortanya épülete. Ezeknek az épületeknek még nem volt rekreációs funkciójuk, szemben a harmadik generációs épületekkel, amelyeknél már sok kapott ilyen szerepet. Ez utóbbi korszak jellemzői a faragott gerendák, oszlopok, oromfalak megjelenése. A földszinten téglafalak, az emeleten fa használata, az utcára merőleges nyeregtető, valamint 2/3 arányú ablakok használata gyakran zsalugáterrel – tudtuk meg.

ÉM


[related-post post_id="4156053"]

[related-post post_id="4066978"]

[related-post post_id="3959563"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában