Helyi közélet

2019.01.24. 16:34

Sárga jelzés esetén a KRESZ-re hagyatkozhatunk

Miskolc - Fokozott óvatosságra van szükség Miskolcon, ha este nyolc után szeretnénk közlekedni az utakon.

Miskolc - Fokozott óvatosságra van szükség Miskolcon, ha este nyolc után szeretnénk közlekedni az utakon.

A városban több frekventált helyen lévő kereszteződésben az esti órákban sárgára váltanak a jelzőlámpák, ami kaotikussá teheti a közlekedést, jelezte egyik olvasónk. Teszik ezt annak ellenére, hogy este 8 körül még nem gyérül a forgalom, így nő a balesetveszély. Mi lehet az oka a döntésnek?

A miskolci önkormányzat sajtóosztályán érdeklődtünk.

Különböző időben

A közlekedési lámpák üzemeltetésének csak egy része tartozik az önkormányzat fennhatósága alá.

– A városon átmenő utak – például a 3-as, 26-os – esetében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti a jelzőlámpákat, amíg az önkormányzati fenntartású utak jelzőlámpáit a miskolci önkormányzat. Ez utóbbi esetében a legtöbb lámpa 6 órától este 8, illetve este 10 óráig piros-sárga-zöld jelzéssel szabályozza a forgalmat. Ezen időszakon túl a jelzőlámpa sárga villogása hívja fel a figyelmet a kereszteződésre, és arra, hogy attól a pillanattól nem a közlekedési lámpa, hanem a KRESZ szabályai, a táblák jelzései szabályozzák a csomópont forgalmát – válaszolták.

A jelzőlámpák különböző időpontokban lépnek működésbe, amelyről a hatóságok közös megállapodása alapján született döntés.

Mindig világítanak

– A közlekedésbiztonság szempontjából veszélyes csomópontokban 0-24 órás üzemben működnek a jelzőlámpák, a baleseti statisztikai adatok, és a Miskolci Rendőrkapitánysággal és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel hozott együttes döntés alapján. Ilyen 24 órás jelzőlámpa üzemel például a Corvin – Uitz, vagy a Soltész Nagy Kálmán –Vörösmarty utca, illetve az Uitz – Szemere utca kereszteződésben is. A Szabadságharc –Görgey utcában jelenlegi programozás szerint 6 órától 24 óráig piros-sárga-zöld, utána villogó sárga jelzéssel üzemel a közlekedési lámpa. A miskolctapolcai elágazás jelzőlámpa-rendszerét azonban a Magyar Közút Zrt. üzemelteti – mondta el a sajtószóvivő.

Az, hogy sárgára vált a jelzőlámpa, nem jelenti, hogy meghibásodott. Ellenben, hogyha teljesen megszűnik a jelzés, akkor valóban a szakszerviz hatáskörébe tartozik a kérés.

Kijavítják a hibát

– Az önkormányzat sosem kapcsolja ki a közlekedési lámpákat, meghibásodás esetén sötét a jelzőlámpa. Ilyenkor 1-2 órán belül a szakszerviz javítja a hibát – magyarázta a szóvivő.

A Magyar Közút Zrt.-nél érdeklődtünk az őket érintő lámpák kapcsán, még várjuk a választ.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában