Helyi közélet

2018.11.16. 13:59

A porckorong-fájdalom jöhet lassan, és felléphet hirtelen is a nyilallás

Miskolc - A porckorongsérv ma már műtét nélkül is gyógyítható. Interjú: Révészné Lázár Mónikával.

Miskolc - A porckorongsérv ma már műtét nélkül is gyógyítható. Interjú: Révészné Lázár Mónikával.

A gerincsérv vagy porckorongsérv szó hallatán kicsit megrémülünk, mindenki a fájdalomra gondol, és arra, hogy műtétre van szükség. Révészné Lázár Mónika, a Diósgyőri kórház fizioterápiás részlegén gyógytornász csoportvezető. Tőle kérdeztük, hogy miért és hogyan alakul ki a gerincsérv. Gyakori elváltozás, már-már népbetegségnek mondható a gerincsérv vagy porckorongsérv. Leggyakrabban a nyakon vagy a derékon fordul elő. Előfordulási gyakorisága a szakirodalom szerint a felnőtt lakosság mintegy 25 százalékát érinti úgy, hogy van olyan állapot, ami még nem ad tüneteket, míg van, hogy bizony nagy-nagy fájdalommal jár, zsibbadást, érzéskiesést, izomerő-gyengülést okoz. A férfiaknál kétszer gyakrabban fordul elő, a 30–50.-es korosztály érintett leginkább.

Érdekes, hogy a férfiaknál fordul elő gyakrabban. Ők talán nagyobb súlyokat emelnek meg?

Igen, rizikótényezők közé tartozik az erős fizikai munka, súlyosabb tárgyak megemelése, a monoton, rossz testtartással végzett munkavégzés. A törzs gyakori előrehajlítása, csavarása, így a férfiaknál gyakoribb. De a nők is nagy számban érintettek. Kevésbé ismert rizikótényező a tartós ülőmunka, ami szintén a porckorongokat károsítja úgy, mint az erős fizikai munka. A tartós ülés olyan módon hat negatívan a porckorongra, hogy az álló helyzethez képest, a testsúly kétszeresével nyomódik a csigolyatestek között lévő porckorong. Ráadásul, ha rossz testhelyzetben ülünk, például domború derékkal, akkor a nyomás elölről érvényesül, és hátrafelé a lehetséges sérvesedés irányába a gerincvelő felé tud kimozdulni a porckorong belső kocsonyás magja a felrostozódott zárógyűrűn keresztül.

Mi a különbség a gerincsérv és a porckorongsérv között?

Nincs különbség. A laikusok szóhasználatában emle­getjük azt, hogy gerincsérv, de ez magának a porc­korongnak a sérve. A testünk tartóoszlopa, a gerinc egy szelvényezett szerv, amely függőlegesen egymás alatt elhelyezkedő csigolya­testekből áll és a köztük lévő rugalmas kötőelemből, a porckorongból. A porc­korong csillapítja a rezgé­seket, az ütéseket, rugalmassá teszi a mozgásunkat. A porckorongsérv során a zárógyűrű felrostozódik, az életkor előrehaladtával, a természetes öregedés során vagy negatív mechanikai erők hatására csökken a víztartalom, a rugalmasság, degeneratív változások jönnek benne létre. Porcko­rongsérvről akkor beszélünk, ha ez a belső mag jelentősen kitüremíti a belső zárógyűrűt. A gerincvelőből kilépő idegekre nyomást gyakorol.

Mennyire jár ez fájdalommal?

A tünetek között elsősorban a fájdalom a legjelentősebb, ami lehet lassan, fokozatosan kialakuló, de lehet hirtelen fellépő heves fájdalom is, például egy rossz mozdulat hatására. Ilyenkor tudni kell, hogy nem ekkor keletkezett a sérv, hanem az a mozdulat volt az utolsó csepp, ami kiváltotta a fájdalmat. Attól függ, hogy nyaki porckorongsérvről vagy ágyéki, azaz deréktáji porckorongsérvről van-e szó, kisugározhat az alsó vagy felső végtagokra is. Nagyon éles fájdalommal jár.

Hogyan gyógyítható, műtét nélkül van esély a gyógyulásra?

Szakorvos dönti el természetesen, hogy milyen gyógymód javallott. Lehet úgynevezett nem sebészi, azaz konzervatív kezelés. A műtét azért a legutolsó. A konzervatív kezelések közé tartoznak a gyógyszeres terápiák, a hidroterápiák, elektroterápiák, masszázs, a gyógytorna, súlyfürdő, denevérpad. Nagyon sokféle kezelési lehetőségünk van. A Mckenzie-módszer a leghatásosabb, ez világszerte elismert terápia. Mckenzie új-zélandi gyógytornász volt, az ő nevéhez fűződik ez a módszer. Magyarországon már sok gyógytornásznak megvan a végzettsége, hogy kezelhet ezzel a terápiával.

Meséljen a Mckenzie-módszerről.

Több évtizedes múltja van a világon. Ez egyfajta mechanikai kezelés. A lényege, hogy a kitüremkedett kocsonyás magot, bizonyos mozdulatokkal mechanikusan megpróbáljuk a helyére visszatenni, hogy ne adjon nyomást a gerincvelő felé. A betegnek is aktívan részt kell vennie a gyógyítási feladatban, nagy ismétlés számmal, rendszeresen alkalmaznia kell akár otthon is. Ugyanakkor megtanítjuk, hogy bizonyos mozdulatokat teljesen kerülni kell. Ez teljesen egyénre szabott. Alapos vizsgálat előzi meg a terápiát.

Milyenek az eredmények?

Nagyon jók. Az összes hozzánk forduló betegek mindössze tíz százalékának nem hatásos a Mckenzie-kezelés. Ez jó arány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában