Helyi közélet

2018.09.25. 14:22

Elsősegély mesterfokon Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Egyetem csapata bronzérmes lett az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen.

Miskolc - A Miskolci Egyetem csapata bronzérmes lett az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen.

Minden évben szeptember második hétvégéjén van az elsősegélynyújtás világnapja, amelynek apropójából szeptember 8-án rendezte a Magyar Vörös­kereszt a 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjét. Nemcsak miskolci helyszíne, hanem az induló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatok eredményes szereplése miatt is köthető térségünkhöz a tudás­próba. A helyi felkészítőket kérdeztük, miképpen gyakoroltak csapataikkal, és hogyan élték meg a sikert.

Empátia és odaszánás

A Miskolci Egyetem csapata MEEncs néven indult a főiskolás kategóriában és bronz minősítést szerzett. Nagy ­Ágnes büszke csapatára.

– Mi úgy gondoljuk, hogy professzionálisan felkészültünk, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Nagyon sokat készültünk mind a megyei fordulóra, mind az országos versenyre, ahol elég bonyolult, furfangos feladatok voltak. Az egyetemi csapatban néhányan Budapestről vagy Egerből ingáztak, nagy empátiás készség és odaszánás volt bennük, és ez sikerre vezetett. Az Egészségügyi Kar dékánjától, dr. Kis-Tóth Emőkétől szintén rengeteg segítséget kaptunk. A versenyzők remekül érezték magukat a jó hangulatú döntőn. Mindent megtettek a győzelem érdekében, de a bronz minősítésnek is nagyon örülünk – mondta el érdeklődésünkre a felkészítő tanár.

Elvárás nehezedett rájuk

A Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola 10. osztályosokból álló csapata a korábbi évek eredményei alapján jó esélyekkel indult a versenyen.

– A gyerekeknek nagy dolog, hogy bekerültek az országos döntőre, és ügyesen szerepeltek. Egy picit elvárás is volt felénk ez, mert a megyében a Ferenczi a legnagyobb egészségügyi iskola. Most ebben az évben történt először olyan, hogy nem helyezéseket osztottak ki, hanem minősítéseket. 90 százalék volt az arany, 80 százalék az ezüst és 70 százalékot kellett elérni az egyes kárhelyeken azért, hogy bronz minősítést kapjon egy induló. Ezt a mértéket sajnos nem sikerült megütnünk, mert nehéz és összetett feladatok voltak. Összesen huszonegy csapatból a 10. helyen végeztünk, amiért oklevelet kapott a csapat – osztotta meg Borza Beáta, a Ferenczis diákok trénere.

Több hónapig készültek

Mészáros Csaba gyakorlott felkészítő tanár, idén a Szürke­farkasok csapatát hozta magával a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola Esze Tamás Tagintézményének felső tagozatáról, akik minősített oklevelet kaptak.

– Hónapokig készültünk. Vannak olyan csapataink, akikkel már alsó tagozatban elkezdjük a foglalkozást és az 5-6. osztályos korosztály az, amelyekkel versenyekre is tudunk menni. A siker a csapatösszetétel és a sok gyakorlás ötvözetéből áll össze. Általában már a szakkörökön kiderül, hogy ki alkalmas irányítónak, és ki lenne jobb ellátó. Úgy látszik, hogy a felkészülésnek az eredménye idén ért be, csak gratulálni tudok a csapatomnak. Nagyon jól éreztük magunkat a versenyen, igazán színvonalas volt a szervezés, hálásak vagyunk – mondta a pedagógus.

ÉM-DA


[related-post post_id="3980342"]

[related-post post_id="3979318"]

[related-post post_id="3978387"]

[related-post post_id="3978244"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában