Helyi közélet

2018.08.05. 17:35

360 fokos videó: Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben - Szilágyi Miklós a gépgyáros és a Búza téri iparövezet

Miskolc - Szilágyi Miklós gépgyárosként vonult be Miskolc történelmébe. A hozzá köthető városrész – ahol gyárrá nőtt boltja állt – a mai Búza tér – Zsolcai kapu terület, ami a XX. század fordulóján a város ipari központja volt.

Miskolc - Szilágyi Miklós gépgyárosként vonult be Miskolc történelmébe. A hozzá köthető városrész – ahol gyárrá nőtt boltja állt – a mai Búza tér – Zsolcai kapu terület, ami a XX. század fordulóján a város ipari központja volt.

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Deszkatemetőben nyugvó híres miskolciakat mutatjuk be, akiknek a nevével nap mint nap találkozunk, de talán egy kicsit tanulhatunk még róluk Kapusi Krisztián történész segítségével. A Deszkatemetőről és a Tetemvárról már mesélt sorozatunk első részében Kapusi Krisztián, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület történésze.

Szilágyi Miklós (1859–1945) társával közös üzlete, a Szilá­gyi és Diskant egy kis manufakturális vaskereskedésből nőtte ki magát olyan meghatározó tényezővé, amit a miskolciak jelentős része ismert.

Iparterület a város szívében

A Búza tér – Zsolcai kapu térsége a város ipari centruma volt a kiegyezés utáni időszakban, nagyjából a II. világháborúig. Öntödék, fémfeldolgozók működtek itt, köztük Leszih Miksa mezőgazdasági eszközöket gyártó üzemével. Két fiatal vállalkozó, Szilágyi Miklós és Diskant György 1896-tól bérelte a boltot, később pedig megvásárolták. Idővel úgy felvirágoztatták a Szilágyi és Diskantot, hogy Miskolcon tulajdonképpen mindenki tudta, miről van szó, ha meghallotta ezeket a neveket. Fénykorukban közel 100 munkást alkalmaztak, és az innovációban is jeleskedtek. Saját tervezésű és gyártású eszközökkel törtek be a piacra, a mezőgazdasági profil megőrzése mellett. Az I. világháború idején felmentést kaptak a hadipari gyártás kötelezettsége alól, a második világégés azonban kegyetlenül beavatkozott a gyár működésébe. Bombatalálat érte, és az üzem mintegy 90 százaléka megsemmisült.

Egy másik korszak kezdete

Az újjáépítések után kölcsön­eszközökkel folytatódott a termelés, az irányítást pedig az 1945-ben elhunyt Szilágyi Miklós utódai vették át. A Szilá­gyi és Diskant sikertörténete 1949-ben ért véget, amikor az államosító törekvések elérték a vállalkozást, és a Borsodvidéki Gépgyár II. számú egységévé alakult át – miután összevonták több, a környéken működő kisebb üzemmel. A rendszer ezt fokozatosan leépítette, mert a termelési hangsúly a Vasgyárban működő ipartelepre helyeződött át. Így pedig megszűnt a Búza téri vasas kultúra, aminek egykori létezéséről mára sokan nem is tudnak.

Szilágyi Miklóst a korabeli polgárok tulajdonságai jellemezték. Az ipari elit tagjaként aktív szerepet vállalt a közéletben, egy időben elnöki tisztséget töltött be a helyi kereskedelmi és iparkamaránál. Mint oly sok tehetős kortársa, ő is borospince-tulajdonos volt a mai Pázmány soron.


A sorozatról

A miskolci Deszkatemetőben több híres miskolci történelmi személy nyugszik. Olyan nevekről van szó, amelyekkel naponta találkozunk, azonban sokszor nem is tudjuk, hogy kik voltak ők. A helytörténet szépségeiben elmerülve, a lokálpatriotizmus jegyében indítunk sorozatot, ahol ­Kapusi Krisztián történész segítségével tárjuk fel a nevek mögötti rejtélyeket. Mindezt 360 fokban!


A sorozat részei:

Rácz Ádám, a „médiamogul”

Gálffy Ignác és Imre – a múzeum­alapító és a polgármester

Szentpáli István, a jámbor polgármester

– A legendákkal övezett Bató család

Szeghalmy Bálint, ikonikus miskolci épületek tervezője

Mokry Mészáros Dezső, az örökké szabad művész

Csáthy Szabó István, a villamosépítő gyógyszerész

Rácz György, a színházszerető gyógyszerész


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3941287"]

[related-post post_id="3934033"]

[related-post post_id="3916056"]

[related-post post_id="3910569"]

[related-post post_id="3909630"]

[related-post post_id="3909568"]

[related-post post_id="3900239"]

[related-post post_id="3873201"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában