Helyi közélet

2018.05.08. 09:20

A matematika írásbelikkel folytatódott az érettségik sora

Miskolc - A vizsgákat – a szokásoknak megfelelően – reggel nyolckor az ország minden oktatási intézményében kezdték írni a végzősök.

Miskolc - A vizsgákat – a szokásoknak megfelelően – reggel nyolckor az ország minden oktatási intézményében kezdték írni a végzősök.

Munkatársaink ma reggel a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában érdeklődtünk, hogy sikerült felkészülni vizsgára, és persze, hogy a tegnapi, tanárok és diákok által is kifejezetten egyszerűnek ítélt magyar írásbelit követően mire számítanak.

Krajnyák Szabolcs úgy fogalmazott, felkészültnek érzi magát, de természetesen egy kis vizsgadrukk van benne. - Úgy érzem, amit megtehettem, azt meg is tettem az elmúlt négy évben, minden feladatot gyakoroltam a lehetőségeket az adódó lehetőségeket pedig igyekszem kihasználni – mondta Szabolcs hozzátéve, bár az irodalom valóban könnyű volt, jóslásokba a matekkal kapcsolatban nem menne bele, mert nem szeretné elkiabálni.

Nem szeretett volna előre inni a medve bőrére Vacsi Bálint sem, akivel közvetlenül a feladatlapok kiosztása előtt beszélgettünk. - Az az igazság, hogy én egy kicsit azért félek, mert a próbaérettségi elég nehéz volt, ennek függvényében arra számítunk, hogy ez is az lesz.

Hál istennek a felkészítő tanárom szívén viselte a sorsunkat, úgy érzem, amit emberileg lehetett, azt megtettem a sikeres vizsga érdekében”

– tette hozzá Bálint.

A mai középszintű matematika írásbeli érettségi két részből áll. Az első részében 10-12 feladat van, amelyek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. Ennek megoldására 45 percet kapnak a diákok. A második részben több részkérdésből állnak a feladatok. Ezt azért vezették be, mert az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem tartalmazó feladatok kitűzése.

Emelt szintű vizsgát főként azok tesznek matematikából, akiknek ez a továbbtanulásukhoz kell. Az emelt szintű írásbeli 4 órás. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. Ezek az emelt szintű követelmények alapján egyszerűnek tekinthetők, többnyire a középszintű követelmények ismeretében is megoldhatók. A négy feladat közül legalább három több részkérdést is tartalmaz.

A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontot érő feladatból áll. Ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származik a probléma, így a megoldáshoz a vizsgázónak a szöveget le kell fordítania a matematika nyelvére, azaz matematikai modellt kell alkotnia, abban számításokat végeznie, és az eredményeket az eredeti probléma szempontjából értelmezve kell válaszolnia a felvetett kérdésekre. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania és megoldania.

A matematika írásbeli feladatsor megoldására 180 perc áll a diákok rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában